Crnogorska vlada želi zadržati EPCG u većinskom vlasništvu države

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2015. u 14:30
Talijanska kompanija A2A ima 41,75 posto dionica Elektroprivrede Crne Gore

Talijanski A2A može pregovarati o prodaji dionica EPCG-a, ali treba suglasnost vlade.

U crnogorskoj vladi postoji politički dogovor i jasna strateška vizija da se zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), rekao je zamjenik premijera Vujica Lazović i dodao da je dobro što postoji zanimanje investitora za crnogorsku elektroenergetsku kompaniju jer to pokazuje da je EPCG stabilno i uspješno poduzeće.

"I ranije je postojalo zanimanje kompanija iz regije za preuzimanje EPCG-a, ali mi želimo zadržati većinsko vlasništvo", rekao je Lazović novinarima nakon konferencije kompanije DoMEn, javlja Mina-business. Elektroenergetska poduzeća iz Hrvatske i Srbije pokazale su zanimanje za preuzimanje EPCG, kojoj su vlasnici crnogorska država, koja ima 57,02 posto dionica i talijanska kompanije A2A sa 41,75 posto. Prema Lazovićevim riječima, kompanija A2A može pregovarati s drugim zainteresiranim investitorima, ali za prodaju svojih dionica mora tražiti suglasnost države. S obzirom na najavljene energetske projekte i na to da su intenzivirani radovi na postavljanju podmorskog energetskog kabela između Italije i Crne Gore, počinju se ostvarivati vladina projekcija da će Crna Gora postati regionalno središte za isporuku viška vlastite električne energije, kao i one iz regije, prema EU, a prije svega prema Italiji.

Na pitanje hoće li će do 31. lipnja, do kada traje privremeni sporazum o partnerstvu s talijanskom kompanijom, biti postignut dogovor o gradnji drugog bloka termoelektrane Pljevlja, Lazović je odgovorio da prema sporazumu, koji traje tri mjeseca, neće biti zaustavljene ili ometane aktivnosti crnogorske vlade i stručnih timova EPCG-a na realizaciji projekta izgradnje drugog bloka TE Pljevlje. "Ono što je ostalo kao prostor za daljnja razmišljanja kod našeg partnera jeste pokušaj traženja trećeg partnera koji bi se uključio s nama u taj projekt", dodao je Lazović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close