Crnogorska vlada objavila dokument u kojem spominje mogućnost rata

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Crna Gora ne isključuje mogućnost izravne vojne prijetnje, mada je zbog mjesta i važne uloge koju ima u stabilnosti regije ta opasnost bitno smanjena, stoji u prijedlogu strategije nacionalne sigurnosti te male balkanske zemlje koja je prošle godine primljena u NATO, pišu u nedjelju podgorički mediji.

U tom dokumentu crnogorske vlade, kako u nedjelju pišu pojedini podgorički mediji, navodi se da sigurnosnu situaciju u Crnoj Gori treba promatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskoj i mediteranskoj regiji.

„Dio je regije koji je u prethodnom razdoblju pretrpio dinamične promjene i građanski rat. Imajući u vidu povijesno nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja neovisnosti, Crna Gora ima specifično mjesto i važnu ulogu u stabilnosti regije“, stoji u vladinoj strategiji nacionalne sigurnosti.

Dodaje se da Crna Gora dijeli strateški pristup izazovima, rizicima i prijetnjama nacionalnoj sigurnosti koji su definirani strateškim dokumentima NATO-a.

Ocjenjuje se da je spektar izazova, rizika i prijetnji širok.
„Regija je još opterećena događajima iz prošlosti i neriješenim problemima, što može uzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima".

"Kao posljedica smanjenja vojnih snaga u regiji, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike povjerenja, suradnje i partnerstva, opasnost od izravne vojne prijetnje Crnoj Gori je bitno smanjena, ali se ne može isključiti", kaže se u predloženoj strategiji.

Navodi se da su promjene na geostrateškom planu utjecale da zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesa međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprječevanje daljeg europskog i euroatlantskog puta pojedinih država regije.

"To uvjetuje konkretne akcije prema regiji, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan sigurnosni izazov i može imati bitne posljedice po regionalnu stabilnost i usporiti integracijske procese", kaže se u nacionalnoj strategiji.

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković je ranije rekao da su glavni razlog donošenja nove strategije izmijenjene sigurnosne okolnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regiji i Europi navevši kako 2008. kada je pisana zadnja strategija, nije bilo ni migrantske krize ni sukoba u Ukrajini između vlade i proruskih pobunjenika koje podržava Rusija.

Rusija je bila protiv stupanja Crne Gore u NATO 2017.

„Nije bilo svega što se dešavalo zadnjih deset godina, pokušaj terorizma u Crnoj Gori, različiti interesi na Balkanu koji su se sukobili“, naveo je Bošković.

Crna Gora sudi skupini od 14 ruskih, crnogorskih i srbijanskih državljana, optuženih da su u listopadu 2016. na dan izbora pokušali terorističke napade u Crnoj Gori kako bi izvršili državni udar i spriječili ulazak zemlje u NATO.

Crnogorski parlament bi trebao o vladinu prijedlogu strategije nacionalne sigurnosti Crne Gore raspravljati u listopadu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve