Crnogorci i Kinezi grade elektrane na kinetički pogon

Autor: Saša Paparella , 11. studeni 2019. u 22:00
Kinezi prate projekt njemačkog holdinga Save the PlanetDAVOR PUKLAVEC/pixsell

Vladi u Podgorici nudi se jeftina, ekološki prihvatljiva energija.

Podgorička kompanija World vision corp (WVC) namjerava, prema riječima jednog njenih od osnivača i suvlasnika, Sretena Đuretića, u Crnoj Gori izgraditi prve elektrane na kinetički pogon, uz strateškog partnera China Rainbow International Investment (CRIIC).

Đuretić je rekao da ta kompanija s jedne strane raspolaže tehnologijom, a s druge sposobnim partnerom kineskom državnom firmom China Rainbow International Investment (CRIIC), spremnom da u Crnoj Gori investira i u elektrane snage veće od 100 megavati (MW). Đuretić je izjavio podgoričkoj Pobjedi da je kinetička energija najjeftinija i najzelenija energija, kao i da će ta kompanija predložiti Vladi da ti energetski objekti na kinetički pogon uđu u zakon o zelenoj energiji.
Đuretić je naveo da je kompanija World vision corp u suradnji sa svojim strateškim partnerom za Europu kineskom kompanijom CRIIC, već više od četiri godine pratila razvoj projekta takozvane kinetičke energije njemačko-švicarskog holdinga Save the Planet, i sada je nositelj projekta, a uskoro i licencirani partner za teritoriju Crnu Gore i Srbije.

“Kad je to sve počelo, malobrojni su oni koji su bili spremni da se izbore sa svim predrasudama i realnim preprekama koje su prije svega dolazile od interesnih grupa kojima nije bilo pogodno da se ova najzelenija i najjeftinija energija utemelji na tržištu uvijek neophodne i deficitarne energetike. Razlog je veoma jasan i leži u velikoj isplativosti ove tehnologije u odnosu na sve ostale”, kazao je Đuretić. Prema njegovim riječima, vrijeme povrata te investicije je mnogo brže nego u slučajevima elektrana na druge vidove energije.

“Cijena proizvodnje je u periodu otplate investicije manja od tri centa za jedan kilovat (kW), s vremenom otplate investicije od svega nešto više od pet godina”, rekao je Đuretić.
On je naveo da ti projekti i tehnologija ne zahtijevaju nikakve koncesije, niti subvencije za zelenu energiju.
Glavni posao CRIIC-a su međunarodni projekti ugovaranja, ulaganja i trgovine, s bogatim iskustvom za ugovaranje međunarodnih projekata.

Rade u zemljama Azije, Afrike i Amerike i to u sektorima elektroenergetike, transportnog inženjeringa, 
petrokemijskog inženjerstva i medicine, a svojim partnerima nude i mogućnost financiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close