Crno tržište duhana poraslo sa 6 na 50%

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2018. u 21:59
Na BiH tržištu pojavilo se čak 80 nelegalnih brendova cigareta/Borna Filić/PIXSELL

Zbog stalnog rasta trošarina i ekonomske krize nelegalne cigarete za samo šest godina osvojile većinu pušača u BiH.

Za samo šest godina, od 2013. od 2018., u BiH je došlo do porasta crnog tržišta cigareta sa šest na 50 posto. Također, u samo tri godine legalno tržište smanjilo se za više od 35 posto, a na tržištu se pojavilo čak 80 nelegalnih brandova, piše portal Klix.ba.

"Stalan rast opterećenja trošarinama doveo je, s jedne strane, do značajnog povećanja naplaćenih prihoda od trošarina, a s druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je, očekivano, destimulirao regularnu potrošnju cigareta. U uvjetima pada ekonomije, zaposlenosti i dohotka ubrzani tempo povećanja trošarina na cigarete i snažan rast maloprodajnih cijena cigareta doveli su do smanjenja regularnog tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta i gubitka prihoda od trošarina i PDV-a.

Zadržavanje dosadašnjeg tempa usklađivanja trošarina na cigarete u BiH sa standardima EU je kontraproduktivno, jer donosi daljnje jačanje crnog tržišta, smanjenje naplaćenih prihoda i ugrožavanje poslovanja i opstanka duhanske industrije", jedan je od zaključaka radne grupe Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).  Ta je skupina pripremila dokument prema kojem su na sjednici Vijeća ministara BiH nedavno usvojene izmjene Zakona o trošarinama koje nalažu moratorij na povećanje cijena cigareta u sljedeće tri godine.

Ove godine službenici UIO-a oduzeli su cigarete i duhan koji su se nezakonito prodavali na tržištu u BiH vrijedan 1,6 milijuna KM (oko 6,4 mil. kuna)  . "U ovom trenutku teško je govoriti o procjeni obujma crnog tržišta, ali s obzirom na legalan promet duhana i duhanskih prerađevina  možemo pretpostaviti sa sigurnošću da je riječ o više desetaka milijuna maraka", rekao je Elmir Ramić, glavni tržišni inspektor FBiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close