Crna Gora uvodi moratorij na gradnju malih hidroelektrana?

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2019. u 22:00
Male HE proizvode minimalne količine struje, a štete okolišu

Ako ulagači ipak krenu s izgradnjom malih HE Green Home će se s lokalnim zajednicama obratiti inspekcijama.

Crnogorska nevladina organizacija (NVO) Green Home priprema otvaranje sudskih sporova za neke male hidroelektrane ako Ministarstvo ekonomije ne uvaži njihov zahtjev za uvođenje moratorija na gradnju takvih energetskih objekata, po osnovu do sada izdanih koncesija.

Irma Muhović, predstavnica Green Homea, rekla je kako su iz Ministarstva ekonomije najavili da rade na reviziji svih dozvola i suglasnosti vezanih uz izgradnju malih hidroelektrana. "Međutim, još uvijek ne znamo po kojim kriterijima se radi ta revizija", rekla je Muhović za PR Centar.

Peticija Skupštini CG
Ona je podsjetila da je Green Home u ranijem razdoblju predao peticiju Skupštini Crne Gore, u kojoj se traži moratorij na gradnju malih hidroelektrana te kako je Ministarstvo ekonomije najavilo da radi na pripremi novog zakona o malim hidroelektranama, ali samo za one koje bi se tek gradile, piše portal CdM.  "U ovom trenutku pripremamo inicijativu za otvaranje spora za rijeku Lještanicu, a u sljedećem razdoblju to ćemo uraditi i za rijeke Bukovicu i Vinicku.

Tako da se nadamo da će to biti prostor na kojem ćemo moći djelovati, a pokušat ćemo koristiti i inspekcije", rekla je Muhović. Ona je dodala da će, ako ulagači ipak krenu s izgradnjom malih hidroelektrana, Green Home s lokalnim zajedicama slati inspekcijama dopise "i na taj način ćemo pokušati zaustaviti gradnju malih hidroelektrana".

Planirali 69 malih HE
U Crnoj Gori je planirana izgradnja 69 malih hidroelektrana, od toga ih je 14 već u fazi eksploatacije, odnosno već rade, a među koncesionarima je i Blažo Đukanović, sin predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.   "Ako uzmemo u obzir i usporedimo postotak proizvodnje električne energije iz malih hidroelektrana i štetu koju one naprave, kako na biodiverzitet tako i na lokalno stanovništvo, taj postotak je zanemarivo mali", istakla je Muhović.

Usto, podsjetila je, Crna Gora je već dosegla proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) koja je bila previđena za ovo razdoblje. Muhović je rekla i da je Ministarstvo ekonomije najavilo ukidanje subvencija za OIE na računima za struju, navodeći da će se te subvencije plaćati iz državnog proračuna. "Ono što Ministarstvo ekonomije u doglednom razdoblju planira uraditi jeste da potpuno ukine davanje poticaja, što će se riješiti kroz ovaj zakonski okvir koji ministarstvo priprema i koje će u listopadu biti na sjednici crnogorske Skupštine", rekla je Muhović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close