Crna Gora uvela krizni porez na plaće veće od 400 eura

Autor: Milan Šćekić /VLM , 27. prosinac 2012. u 17:00
Thinkstock

Pored ranije najavljenih mjera štednje vlada Crne Gore donijela je i odluku o uvođenju kriznog poreza.

Pored  ranije najavljenih mjera štednje kroz smanjenje plaća zaposlenima u državnim institucijama i zamrzavanja mirovina u narednoj godini na sadašnjoj razini, vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je i odluku o uvođenju kriznog poreza od tri posto na plaće veće od 400 eura. Od novog paketa mjera državni proračun Crne Gore u idućoj godini uštedjet će oko 30 milijuna eura.

Krizni porez na plaće važit će samo u 2013. godini i plaćat će ga ne samo zaposleni u državnim institucijama, nego i oni koji rade u privatnim kompanijama.

Obrazlažući  uvođenje kriznog poreza na plaće ministar financija u crnogorskoj vladi Radoje Žugić kaže da se tom mjerom žele zaštititi oni koji su najugroženiji, prije svih umirovljenici s najnižim primanjima, zatim radnici s najnižim primanjima i sve ostale socijalne kategorije.

Novim paketom mjera štednje predviđeno je i smanjenje plaća zastupnicima u crnogorskom parlamentu u iznosu od sedam posto. I plaće zaposlenima u svim crnogorskim državnim regulatornim agencijama koje su već godinama enormno visoke bit će svedene na razinu zarada u ostalim dijelovima državne uprave, a višak prihoda koje regulatorne agencije iduće godine ostvare prelijevat će se u državni proračun.

Posebne mjere štednje crnogorska vlada predvidjela je kroz smanjenje naknada za članstvo u raznim upravnim odborima. Ubuduće će predsjednici upravnih odbora za obavljanje te funkcije primati naknadu do visine jedne prosječne zarade u Crnoj Gori, a ona se kreće oko 450 eura, dok će šlanovi upravnih odbora dobivati mjesečnu naknadu koja neće premašivati polovinu iznosa prosječne crnogorske plaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close