Crna Gora uložila 30 mil. eura u prugu Beograd-Bar

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2014. u 22:00
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Za veće brzine treba dodatnih 337 mil. eura.

Crna Gora je u posljednje četiri godine uložila gotovo 30 milijuna eura u obnovu pruge Beograd-Bar i to za dionicu koja prolazi kroz Crnu Goru, priopćilo je Ministarstva prometa i pomorstva.

Riječ je o sredstvima iz kredita od raznih međunarodnih finansijskih institucija, piše Pobjeda.Iz kredita EBRD-a uloženo je 11,3 milijuna eura za sanaciju pet tunela, šest kosina i tri klizišta. Iz kredita EIB-a uloženo je sedam milijuna eura za remont pruge Bijelo Polje-Kruševo-Mijatovo Kolo i elektrifikaciju šestog i sedmog kolosjeka u postaji Bijelo Polje, a iz IPA fondova uzeto je 11,5 milijuna eura.Prema procjenama talijanske kompanije Italferr, modernizacija pruge Beograd-Bar, kojom bi se povećala prosječna brzina do 100 kilometara na sat, stajalo bi 337 milijuna eura. Prema toj studiji, koja je urađena 2010. godine, a koju je platila talijanska vlada, za rekonstrukciju dijela pruge koji prolazi kroz Srbiju, treba 198 milijuna eura, dok je za crnogorski dio nužno oko 140 milijuna eura.

Još tada se navodilo da bi dvije države od financijskih institucija mogle zajedno tražiti novac za rekonstrukciju, ali po tom pitanju nije ništa urađeno. Milan Vujanić, profesor Prometnog fakulteta u Beogradu, vjeruje da će Podgorica i Beograd, ukoliko zajedno budu tražile novac prije doći do njega."To nije projekt koji je od vitalnog značaja za Europu. Morat će i naše zemlje uložiti određena sredstva budući da se time rješava regionalni problem, ali očekujemo značajna ulaganja EU u ovu prugu", rekao je Vujanić za Atlas TV. Vujanić dodaje kako je interes EU da financijski podrži obnovu pruge Beograd-Bar, ne samo zbog europskih ambicija Crne Gore i Srbije, već i zbog svojih sadašnjih članica.Pruga Beograd-Bar dugačka je 476 kilometara, a izgradnja je trajala 25 godina, od 1951. do 1976. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close