Crna Gora strahuje od mogućih ruskih sankcija

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2014. u 22:00
Hoće li sankcije zaustaviti izvoz vina iz crnogorskih Plantaža na rusko tržište?

Moskva nezadovoljna stavom Podgorice.

Rusija će Crnoj Gori uvesti sankcije zbog toga što se Podgorica pridružila stavovima i mjerama EU i SAD prema Rusiji u vezi sa ukrajinskom krizom.

Prema pisanju ruskih medija koje prenosi portal Televizije Crne Gore Moskva će možda ukinuti bezvizni režim u odnosima s Crnom Gorom, kao i trgovinske olakšice. Prenijeti su navodi ruskog lista Rosijska gazeta, prema kojima su "Rusi tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori". List navodi "konfisciranje imovine Kombinata aluminija u Podgorici", koji je bio u vlasništvu ruskog poduzetnika Olega Deripaske, kao i to da je nikšićka Željezara ranije bila u vlasništvu ruske kompanije koja je "bila prisiljena hitno napustiti Crnu Goru, dok je vlada tvrtku prodala engleskom kupcu".

Međutim, list Pobjeda piše da veleposlanstvu Crne Gore u Moskvi još nije dostavljen nikakav službeni dokument, niti je priopćeno da će Ruska Federacija uvesti sankcije Crnoj Gori. No, crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvitka Petar Ivanović, rekao je da ga brine bilo kakva mogućnosti ili opasnost da se suzi tržište za crnogorske proizvode. Posebno mu je stalo do izvoza vina kompanije Plantaže koja je upravo krenula u osvajanje tržišta Rusije i Kine. "Za ta tržišta potrebne su još veće količine vina i ona mogu biti zanimljiva ne samo Plantažama već i svima koji se bave uzgojem grožđa i proizvodnjom vina", dodao je Ivanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close