Crna Gora ponovno prodaje Montenegro Airlines

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2015. u 13:57
Montenergo Airlines ove godine otvara liniju za Zagreb

Ministarstvo prometa i pomorstva predložilo je da se raspiše natječaj za prodaju manje od 50 posto udjela u Montenegro Airlinesu.

Crnogorskim planom privatizacije za ovu godinu predviđeno je raspisivanje natječaja za prodaju Montenegro Airlinesa (MA), Montecarga, Budvanske i Ulcinjske rivijere, Instituta za crnu metalurgiju i Montepranzo-Bokaprodukta.

Ministarstvo prometa i pomorstva predložilo je da se raspiše natječaj za prodaju manje od 50 posto udjela u MA, a privatizacija će ovisiti o interesu investitora. 

Aerodromi CG se ne prodaju
Bit će to ponovni pokušaj prodaje crnogorske nacionalne aviokompanije koja je bila planirana i prošle godine, ali nije bilo ponuda, zbog čega natječaj nije raspisan. Zračnu flotu Montenegro Airlinesa, prema podacima na njihovoj web stranici, čini šest zrakoplova, od kojih su četiri tipa Embraer (tri tipa Embraer 195, jedan tipa Embraer 190) i dvije letjelice tipa Fokker 100. Kompanija Montenegro Airlines 2013. godinu završila je, prema pisanju Vijesti, s ukupnim minusom od 41,8 milijuna eura.

 

6zrakoplova

ima Montenergo Airlines, četiri Embraera i dva Fokkera

Ako se tome dodaju dugoročne obveze, krediti za kupnju zrakoplova i drugo, dug je iznosio više od 68 milijuna eura, dok rezultati za 2014. još nisu poznati. Početkom 2015. objavljeno je da MA planira do sredine 2015. otvoriti zračnu liniju za Zagreb i odatle prema drugim europskim zračnim lukama. S druge strane, ove godine crnogorski Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije nije predvidio prodaju tvrtke Aerodromi Crne Gore. "Najbliže rješenje za Aerodrome Crne Gore je da se kroz model privatno-javnog partnerstva traži investitor", rekao je Branko Vujović, predsjednik Natječajne komisije. 

Razvoj turizma
Kroz isti model realizirat će se i projekt valorizacije otoka Lastavica s tvrđavom Mamula, koje se daje u zakup na 49 godina, a ponudu je dostavila kompanija Orascom iz Švicarske. Planirana je i valorizacija vojno-turističkog kompleksa (VTK) Mediteran na Žabljaku, turističkog kompleksa Ecolodge na Vranjini, lokaliteta Donja Arza u Herceg Novom, Kolašin 1600 i brojnih drugih za razvoj turizma pogodnih lokacija. Prošle godine nije privatizirano niti jedno od 13 poduzeća koje je vlada željela prodati. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što je i njima ponestalo para ? A i ne znam tko će im to kupiti. Lani sam bio na aerodromu u Tivtu[/url] i tu se nešto i događa. Barem u ljetnoj sezoni, iako je sve to skupa na smiješnom nivou.

New Report

Close