Crna Gora počinje potragu za plinom u podmorju

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2014. u 09:58
U podmorju možda čak 200 mlrd. prostornih metara plina

Za istraživanje nalazišta zainteresirane velike svjetske tvrtke.

Mihailo Burić, crnogorski stručnjak za hidrologiju, nakon zatvaranja natječaja za istraživanje nafte i plina u podmorju Crne Gore na koji se javilo više renomiranih naftnih kompanija iz svijeta kaže da su nalazišta potvrdila ranija istraživanja koja su posebno intenzivno obavljena sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Burić tvrdi da se u podmorju mogu očekivati nalazišta koja sadrže oko 200 milijardi prostornih metara plina, a kako se uz nalazišta plina često nalazi i nafta, moguće je da Crna Gora posjeduje znatne zalihe energenata. Zanimanje za istraživanje podmorja pokazale su čak 24 kompanije, a na natječaj za proizvodnju ugljovodika, koji je zatvoren 15. svibnja, prijavila su se tri konzorcija koji se sastoje od po dvije kompanije. Ponude su dali Marathon iz Texasa i austrijski OMV, Eni iz Italije, Novatek iz Moskve i grčko-engleski konzorcij Enegy Oil & Gas i Mediterranean Oil & Gas. Prije svega, potrebna su nova geofizička i geološka istraživanja, nakon čega slijedi postavljanje istražnih bušotina koje će se ako se potvrdi da plina i nafte ima u komercijalnim količinama početi eksploatirati.

U prethodnim istraživanjima prije pedesetak godina u podmorju od Ulcinja do Bara i Budve bile su postavljene četiri bušotine. Na tim lokacijama sada je naftnim kompanijama ponuđeno 13 istražnih blokova na ukupnoj površini od 3190 četvornih kilometara. Tada je kotorski Jugopetrol s američkim kompanijama postavio bušotine, a rizik istraživanja snosio je strani partner. Nafta je pronađena na bušotini Južni Jadran 3, ali je nije bilo u komercijalnim količinama. I nova istraživanja koja će ubrzo početi, tvrdi se, ne nose nikakav rizik po Crnu Goru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close