Crna Gora plaća najskuplju struju u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2018. u 21:59
BiH je najveći regionalni izvoznik električne energije/Ivo Čagalj/PIXSELL

Uvjerljivo najjeftiniju struju u regiji plaćaju kućanstva u Srbiji, odnosno na Kosovu.

Cijena struje za kućanstva u Crnoj Gori najveća je među zemljama Zapadnog Balkana, ali je u usporedbi s EU dvostruko niža od europskog prosjeka koji iznosi 20,4 centi po kilovatsatu, pokazuju službeni podaci Europskog zavoda za statistiku (EUROSTAT), piše portal Analitika.

Prema istim podacima, najjeftinije kilovate u Europi plaćaju stanovnici Ukrajine – samo 3,9 centi po kilovatsatu. Kućanstva u Hrvatskoj plaćaju kilovatsat električne energije 12 centi, što je za nešto manje od dva centa više nego u Crnoj Gori. EUROSTAT je izračunao cijene električne energije u Europi za 2015., 2016. i 2017. godinu uključujući prijenos i poreze.

Prema tim podacima, cijena struje u Crnoj Gori je u 2017. godini iznosila 9,7 centi po kilovatsatu i ako se pribroji povećanje od šest posto i veći PDV, onda cijena kilovatsata u Crnoj Gori za ovu godinu iznosi relativno visokih 10,4 centi. Uvjerljivo najjeftiniju struju u regiji plaćaju kućanstva Srbije, odnosno Kosova, samo 6,6 centi za kilovatsat. U Srbiji se već godinama jeftina struja tumači provođenjem socijalne politike preko cijene električne energije, iako se strujom trguje na burzi. 

Ako jeftina električna energija nije iznenađenje za Srbiju, onda je sigurno kada je riječ o Kosovu, navodi portal, budući da se kosovska kućanstva uglavnom opskrbljuju iz termoelektrana koje su znatno skuplji izvori od hidroelektrana. Najavljena velika ulaganja u energetski sektor Kosova, vjerovatno će staviti točku na eru jeftine energije u toj državi. Bosna i Hercegovina je najveći izvoznik električne energija u regiji, cijena struje iznosi 8,6 centi za kilovatsat i nešto je veća nego u Albaniji, odnosno Makedoniji gdje je cijena električne energije po kilovatu 8,4 odnosno 8,2 centa.

Komentirajte prvi

New Report

Close