Crna Gora osniva novi telekom u državnom vlasništvu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2014. u 15:03
Infrastrukturu za novi telekom već imaju CGES i Željeznička infrastruktura/FOTOLIA

Na crnogorskom telekom tržištu godišnje se ‘okrene’ oko 300 milijuna eura, a najveći dio pripadne Crnogorskom Telekomu.

Crnogorska vlada koju vodi Milo Đukanović ubrzo bi mogla donijeti odluku o osnivanju nove telekomunikacijske kompanije, pišu Vijesti. O takvoj mogućnosti u srpnju su sačinjeni završni izvještaji koji idu u prilog donošenju pozitivne odluke. Naime, tri stručna tima koje je angažirala vlada godinu dana su radila na utvrđivanju opravdanosti odluke da država osnuje novu telekomunikacijsku kompaniju kojoj će biti vlasnik.

Sporna kupnja dionica
Novi bi se telekom temeljio na postojećoj telekomunikacijskoj infrastrukturi Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) i Željezničke infrastrukture, ali bi za razvoj usluga, prije svega, brzog pristupa internetu i televiziji, bila potrebna nova ulaganja. Drugim riječima, u vladi su shvatili da veliki dio prometa s toga dijela tržišta odlazi iz Crne Gore jer su tri vodeće kompanije u dominantnom vlasništvu inozemnih kompanija. Na crnogorskom telekom tržištu godišnje se "okrene" oko 300 milijuna eura, a najveći dio pripadne Crnogorskom Telekomu (drugo i treće mjesto drže norveški Telenor i M:tel čiji su vlasnici Telekom Srbija i Telekom Srpske).

 

76,5posto

Crnogorskog Telekoma u vlasništvu je Magyar Telekoma

Gotovo 76,5 posto dionica Crnogorskog Telekoma posjeduje mađarska kompanija Magyar Telekom iza koje stoji Deutsche Telekom, koji je vlasnik i Hrvatskog Telekoma. Crnogorski Telekom privatiziran je 2005. godine s kompletnom infrastrukturom. Država je putem fondova bila vlasnik nešto više od 51 posto dionica koje su bile ponuđene na natječaju, na kojem je pobijedio Magyar Telekom koji je za ponudio 114 milijuna eura. Mađari su nakon toga kupili dodatnih 25 posto dionica Crnogorskog Telekoma, čime su došli do potpune kontrole nad kompanijom. Američki istražni organi tvrde da su tadašnji direktori Magyar Telekoma, da bi stekli više dionica, smislili koruptivnu shemu preko koje su podmitili više predstavnika crnogorske vlade, kao i njihovu rodbinu. Crnogorsko Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu tog slučaja, ali se rezultati još čekaju.

Jeftinije usluge
U prilog osnivanju nove telekomunikacijske kompanije u državnom vlasništvu, osim propuštenih prihoda, ide i činjenica da u Crnoj Gori već postoji kvalitetna infrastruktura za pružanje telekomunikacijskih usluga. Zato će, najvjerovatnije, u novom telekomu najveći vlasnici biti upravo kompanije koje su formalni vlasnici kabela i instalacija, a to su CGES i Željeznička infrastruktura. Vijestima su iz CGES-a rekli da svaka njihova trafo-stanica ima priključak za optički kabel, tako da bi krajnjim korisnicima na brz i jeftin način mogle biti isporučene usluge brzog interneta i televizije. U Crnoj Gori optičku infrastrukturu posjeduje samo još Crnogorski telekom, koji bi ako vlada odluči pokrenuti svoj telekom, bio najveći konkurent.Da je budućnost telekomunikacija u optičkoj infrastrukturi slažu se i u M:telu jer i ta kompanije najavljuje milijunska ulaganja u gradnju vlastite mreže optičkih kabela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close