Crna Gora dodijelila koncesije za 10 malih hidroelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2014. u 22:01
Crna Gora planira izvoz struje podmorskim kabelom prema Italiji/FOTOLIA

Predviđena je gradnja hidroelektrana ukupne instalirane snage 23,3 megavata i godišnje proizvodnje 86,3 tisuća gigavatsati električne energije.

Vladimir Kavarić, crnogorski ministar gospodarstva dodijelio je ugovore o koncesiji za izgradnju deset malih hidroelektrana na šest vodotokova što će, kako je najavio, doprinijeti da Crna Gora postane izvoznik električne energije.

Predviđena je gradnja hidroelektrana ukupne instalirane snage 23,324 megavata i godišnje proizvodnje 86,29 tisuća gigavatsati električne energije. Ukupna vrijednost investicija iznosi 46,63 milijuna eura. Koncesijske ugovore dobila su četiri konzorcija i jedna kompanija. Riječ je o konzorciju Plava Hydro Power s Kosova koji je dobio koncesiju za izgradnju dvije male hidroelektrane na Đuričkoj rijeci, beranskoj kompaniji Hidroenergija Montenegro za izgradnju jedne male hidroelektrane na Kaludarskoj rijeci, konzorciju Interenergo iz Slovenije za izgradnju dvije male hidroelektrane na Vrbnici i Hydro Bistrici za jednu malu HE na vodotoku Bistrica. Ugovor je dobio i konzorcij Kutska i Mojanska za gradnju male hidroelektrane na Kutskoj rijeci i tri na Mojanskoj.

Europske obveze
Crnogorski ministar gospodarstva je prilikom dodjele koncesija rekao da Crna Gora izgradnjom malih hodroelektrana ispunjava svoje europske obveze i dobija višak električne energije, koji može usmjeriti na izvoz, što će biti značajno nakon izgradnje podmorskog kabela koji će Crnu Goru povezivati s Italijom. Crna Gora se u procesu europskih integracija obvezala da će do 2020. godine ostvariti cilj od 33 posto udjela u ukupnoj potrošnji energije proizvedene iz obnovljivih izvora. U Strategiji energetske efikasnosti Republike Crne Gore kaže se da u Crnoj Gori postoji veliki neiskorišteni potencijal obnovljivih izvora energije, posebno vrlo kvalitetan hidro-energetski potencijal. "Isključujući hidropotencijal za akumulacijske HE velikih snaga, ekonomski je opravdano da Crna Gora može više nego udvostručiti postojeće korištenje obnovljivih izvora energije", kaže se u tom dokumentu. U konzorcijima koji su dobili koncesije nalaze se tri kompanije iz inozemstva i šest crnogorskih. Strane kompanije, tvrde u Ministarstvu gospodarstva, renomirane su i dokazane u gradnji malih hidroelektrana u regiji. Triangle GC ING je tvrtka kćer kompanije Triangle General Contractors iz New Yorka, a ljubljanski Interenergo tvrtka kćer austrijske grupe Kelag i Vodni Zdroje iz Češke. Crnogorski ministar gospodarstva objasnio je da su u realizaciji koncesijskih ugovora za gradnju malih hidroelektrana, koji su potpisani na temelju ranijih natječaja, uspješno otklonjena "uska grla". 

Bez priključaka
"Problem je bio u tome što velik broj crnogorskih općina nije imao prostorne planove koji bi omogućili realizaciju projekata malih hidroelektrana. U puno slučajeva imali smo situaciju da su priključci na električnu mrežu bili nemogući ili su stajali previše", objasnio je Kavarić. On je dodao da je, na otemelju iskustva s prethodnog natječaja, raspisan poziv za one lokacije koje zadovoljavaju ta dva sporna preduvjeta. Sofia Kika, predstavnica kompanije Triangl GC ING, rekla je je da su u toj kompaniji uvjereni da će projekt biti završen na najbolji način i da će suradnja biti dobra, kao do sada. "Glavna aktivnosti Triangla je upravo gradnja malih hidroelektrana i do sada smo izgradili tri na Kosovu. Zainteresirani smo za širenje poslovanja u regiji", rekla je Kika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close