Crna Gora dobiva još jednu marinu za najveće jahte

Autor: Poslovni dnevnik , 01. svibanj 2019. u 22:00
Portonovi se prostire na 26 hektara

Smještena na istočnoj strani Portonovi resorta, marina s Yacht Clubom izgrađena je za prihvat jahti dužine i do 120 metara, kojima nudi čak 238 vezova.

Nakon Porto Montenegra Crna Gora dobiva još jednu veliku marinu za superjahte. Otvaranje prve faze Portonovi resorta u Kumboru, pokraj Herceg Novog, očekuje se ove sezonu. "Prvi gosti stižu već početkom kolovoza, dok je otvaranje marine planirano u svibnju", rekao je Stevan Milić, direktor Portonovi Resort Management Company, prenosi Portal Analitika. Portonovi resort, kojeg gradi Azmont Investments iz Azerbajdžana, ima sve uvjete da postane jedna od najtraženijih destinacija na Mediteranu.

Prostirat će se na 26 hektara pružajući raznovrsnu stambenu ponudu, privatne vile te prvi One&Only hotel u Europi koji nudi Chenot Health Wellness Spa. Prodaju se ukupno 133 stana i apartmana, od čega je 89 u dijelu nazvanom Lower Village, dok se 24 nalaze u području marine. Portonovi naselje je zamišljeno sa sedam različitih blokova, a između svakog bloka su ulice koje spajaju resort. Cijeli projekt Portonovi vrijedan je 650 milijuna eura.

Prednost za nautičare
Upravljanje Portonovi marinom preuzela je turska kompanija D-Marin. Smještena na istočnoj strani Portonovi resorta, marina s Yacht Clubom izgrađena je za prihvat jahti dužine i do 120 metara, kojima nudi 238 vezova. Marina će služiti i kao granični prijelaz te će uz sve ostale sadržaje nuditi i opskrbu vodom i strujom, sanitarni čvor, praonicu za rublje te benzinsku crpku. 

"S najvišim standardom svjetske razine usluge marina će vlasnicima superjahti i ljubiteljima nautike pružiti priliku da gostuju u lukama na Jadranu i diljem Mediterana uz privilegirani pristup koji će imati kao članovi naše marine", kaže Stevan Milić. Prvi hotel One&Only u Europi spada u drugi dio prve faze otvaranja Portonovi resorta. Milić najavljuje da se otvaranje luksuznog hotelskog kompleksa očekuje u travnju ili svibnju sljedeće godine. "Očekujemo završetak svih radova do kraja ove godine ili početkom sljedeće, a otvaranje očekujemo na proljeće 2020. godine.

Ovaj hotelski kompleks, jedini u Europi, imat će 113 hotelskih soba i 10 brendiranih vila na samoj obali, s privatnim vezovima i plažama. Imat će i globalno prepoznati Espace Chenot Heath Wellness Spa koji će klijentima pružiti najbolje zdravstvene usluge kroz znanstveno utemeljen wellness program u 17 ordinacija", dodao je Milić. Hotel će, kako je objasnio, imati svoju plažu, a najmanja soba će biti površine 68 četvornih metara.

"U sklopu hotela bit će i spomenutih 10 vila koje su sada u fazi izgradnje, i to će biti najluksuzniji objekti u sklopu cijelog Portonovi resorta, čije će cijene biti u milijunima eura po jedinici. Ukupna investicija u hotel iznosit će oko 220 milijuna eura, ovisno o završnin radovima", rekao je Milić. Prema njegovim riječima, promociju Portonovi resorta rade tako što zainteresirani kupci zapravo dobivaju gotov proizvod pa su zbog toga i prodajne aktivnosti krajem prošle godine krenule intenzivno.

"Ove godine smo vrlo prisutni na svjetskom tržištu, kako kroz događaje tako i kroz strane medije koji pokazuju veliko zanimanje za otvaranje resorta. Naše cijene stanova kreću su od 450.000 eura po stambenoj jedinici do 10 milijuna eura koliko treba uložiti u najluksuznije vile resorta", istaknuo je Milić.

Od 214 stambenih jedinica koje će biti otvorene ove sezone, 50 će potpuno opremiti investitor i one će biti kroz program iznajmljivanja puštene u prodaju. "Stambene jedinice će biti dostupne za iznajmljivanje od 1. kolovoza svim gostima diljem svijeta. Cijene noćenja kretat će se od 350 eura za najmanji objekat, do 1000 eura za četvorosobne stanove i veće duplekse. Takve će biti cijene u kolovozu i rujnu", objasnio je Milić.

Žele produžiti sezonu
Istovremeno s izgradnjom resorta planira se niz različitih događaja i to ne samo za vrijeme ljetnje sezone. "Svjesni smo da ljetnja sezona kratko traje i tu vidimo dodatan doprinos turističkoj ponudi, jer ne samo za Portonovi nego i za Crnu Goru jako je važno da produžimo trajanje sezone, a to ćemo uraditi upravo sadržajima koje ćemo imati. U ovom dijelu ćemo surađivati sa svim našim zakupcima.

Galerija umjetničkih slika, brojni restorani i dodatni sadržaji koje planiramo do kraja godine omogućit će nam da promoviramo Boku i Crnu Goru i produžimo sezonu na cijelu godinu", kazao je Milić. Kada je riječ o zaposlenicima koji će im tek trebati, cilj je da radna snaga bude upravo iz Herceg Novog, zatim ostatka Crne Gore, pa tek onda će tražiti radnike iz drugih zemalja regije.  Prema riječima Ahmeta Erentoka, predsjednika Upravnog odbora Azmonta iz srpnja prošle godine, kada Portonovi resort bude radio punim kapacitetom zapošljavat će 700 osoba.

Međutim, nije sve išlo glatko još 2017. godine. Ministarstvo održivog razvoja i turizma u veljači te godine obustavilo je postupak izdavanja građevinske dozvole kompaniji Azmont Investments za izgradnju marine tj. luke nautičkog turizma u Kumboru. Iz tog vladinog resora Pobjedi je rečeno da je to rješenje doneseno zbog odustajanje odustajanja Azmonta od zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju marine.

Problemi s vodovodom
Azmont investment se obratio Ministarstvu 27. siječnja 2017. godine sa zahtjevom za izdavanje građevinske dozvole, da bi 20. veljače kompanija pokrenula odustanku od zahtjeva za izdavanje dozvole. Kasnije je taj spor riješen. Također, u ožujku ove godine portal CdM prenio je vijest da još uvijek nije obavljena procedura priključenje na vodovodnu mrežu i kanalizacijski kolektor tehničkog prijema primarnog kolektora, bez čega resort ne može biti otvoren. 

Pazilo se na izgled

Arhitektura prilagođena Mediteranu
Kada je riječ o izgledu resorta vodilo se računa da stanovi budu osmišljeni na način da predstavljaju ono najbolje što Crna Gora može ponudi u arhitektonskom smislu. "Portonovi oslikava mediteransko naselje, kućice su klasično mediteranske, zgrade nisu veće od četiri kata. Kada se spustite u marinu naići ćete na rezidencije A koje su klasične moderne zgrade, na čijim vrhu se nalazi šest vila s bazenima i pogledom na more, Lovćen i na Orjen. Marina rezidencija B su simbioza marine rezidencije A i rezidencije C koje su tipične crnogorske kuće", kaže Stevan Milić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close