Crna Gora će graditi neisplative hidrocentrale

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2015. u 22:00
Stručnjaci ističu da su brane na Morači opasne sa seizmološkog gledišta/FOTOLIA

Projekt zahtijeva novu infrastrukturu i premještanje spomenika kulture pa bi cijena četri HE iznosila čak 250 mil. eura.

Nakon neizvjesnosti oko gradnje drugog bloka TE Pljevlja, Crnu Goru potresa nova energetska afera. Naime, crnogorska vlada objavila je da namjerava zaključiti memorandum o saradnji s kineskom korporacijom Norinco International kojim će se definirati preduvjeti za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana na rijekama Morači i Komarnici.

Predviđeno je da taj memorandum bude tajan, a objaviće se, kako se navodi, samo ako se to zahtijeva po zakonu ili propisima, u sudskom ili arbitražnom postupku. "Projekti izgradnje HE na Morači i Komarnici bili bi realizirani u skladu s postojećim bilateralnim sporazumom o ekonomiji i trgovini koji je zaključen između Crne Gore i Kine i svim amandmanima, uključujući novi bilateralni sporazum koji može biti zaključen između ove dvije zemlje u vezi s projektom", navedeno je u Informaciji o zaključivanju memoranduma o razumijevanju i saradnji između vlade i kineske kompanije. Norinco International bi prema sporazumu preuzeo obvezu da pomogne vladi u osiguravanju financijskih sredstava od kineske vlade ili kineskih banaka, bude li potrebno. Prema sličnom sporazumu počela je gradnja autoceste s kineskim izvođačem radova, uz kredit kineske banke.

 

40godina

stari su planovi gradnje hidroelektrana na Morači

Kršenje javnih interesa
Međutim tom planu suprotstavile su se brojne udruge i stručnjaci, od kojih je najglasniji Green Home, pišu Vijesti. Prema njihovom mišljenju prijedlog Ministarstva gospodarstva za usvajanje informacije o zaključivanju memoranduma o razumijevanju između vlade Crne Gore i kineske kompanije "otvoreno krši osnovne postulate transparentnosti i zaštite javnog interesa", pri čemu se tajnost memoranduma proglašava čak dvije godine nakon prestanka njegovog važenja. Green Home tvrdi da kada je riječ o četiri hidroelektrane na Morači i vezanim infrastrukturama, uključujući nove ceste, mostove, premiještanje spomenika kulture, zaštite manastira Morača procijenjeni troškovi od strane neovisnih stručnjaka dosežu iznos od 250 milijuna eura "što će platiti građani Crne Gore".

Površne studije i analize
Usto, kako navode iz te ekološke organizacije, projekt se temelji na više od 40 godina starim planovima koji su sačinjeni na zastarjelim tehničkim, ekološkim i društvenim rješenjima. "Nedovršene ili površne studije, ana­lize i projekcije taj projekat čine još nejasnijim, dok je ignoriranje mišljenja nevladinih udruga i stručnjaka vlada odlučila riješiti zatvaranjem prema javnosti za uvjete i predmet ugovaranja", rekli su iz Green Homea. Prema njihovom mišljenju, trošenje 250 milijuna eura novca građana na loše osmišljene i s gledišta seizmologije vrlo opasne brane, u cilju izvoza 75 posto ener­gije, nema ni socijalnog ni gospodarskog opravdanja. "Još iz prošle javne rasprave i akta za dodjelu koncesije za hidrocentrale na Morači bilo je jasno da je projekt ekonomski neisplativ, o čemu otvoreno svjedoči propali javni natječaj iz rujna 2011. godine na kojem se nije pojavio nitko od prethodno kvalificiranih ponuđača.

Crna Gora već proizvodi između 55 i 68% ukupne domaće potrošnje energije od hidroelektrana čime je gotovo ispunila uvjete Europske unije da najmanje 60% električne en­ergije dolazi iz obnovljivih izvora energije do 2020. go­dine", zaključuju u ekološkoj organizaciji Green Home. Te 2011. godine, iz vlade je najavljeno da će dati šansu Elektroprivredi Crne Gore, ako natječaj propadne, ali se postavljalo pitanje kako bi državna kompanija financirala projekt dok njom upravlja talijanska kompanija A2A. U tom slučaju, ostalo je samo novo zaduženje koje bi preko cijene struje vraćali građani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close