Čokoladice ustale protiv regulative trgovanja robama

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2015. u 22:00
Arhivska fotografija: Press Association/PIXSELL

Da bi mogli sudjelovati na tržištu, predviđa se da će tvrtke morati izdvajati kapitalne rezerve što će dovesti do rasta cijena za potrošače.

Proizvođač slatkiša Mars sklopio je neuobičajeno savezništvo s naftnim kompanijama i trgovcima robama kako bi se usprotivio novoj europskoj Direktivi o tržištima i financijskim instrumentima (Mifid II). Kako navodi Financial Times, Mars je uz BP, Shell, Europsku udrugu za kakaovac te kompaniju za trgovanje robama Vitol jedan od potpisnika pisma poslanog Europskoj komisiji, a u kojem se naglašava da bi Mifid II predstavljao značajan rizik za tržište.

Prema mišljenju potpisnika pisma, nova regulativa značajno bi poskupila njihovo pribavljanje sirovina, što bi u konačnici osjetili krajnji kupci. Naime, Mifid II u finalnoj je fazi i uskoro se očekuje njegovo donošenje. Cilj je regulative sprečavanje sistemskih rizika na tržištima dionica, obveznica i roba.

Proizvođači slatkiša, poput Marsa, kupuju velike količine kakaa, šećera, biljnih ulja, mliječnih i drugih prehrambenih sirovina na robnim burzama. Priliko kupnje koriste se izvedenicama kako bi se zaštitili od budućih promjena cijena sirovina. No, Mifid II predvidio je strože uvjete i restrikcije za kupce i prodavatelje robnih izvedenica.

Promjene regulative tako više neće razlikovati tvrtke koje trguju izvedenicama u komercijalne svrhe kako bi se zaštitile od promjene cijena od burzovnih trgovaca. Da bi ubuduće mogle sudjelovati na tržištu, kompanije poput Marsa morat će izdvojiti kapitalne rezerve u svojim bilancama. Stoga Mars i njegovi saveznici iz naftne industrije tvrde da ih nova regulativa tretira kao banke, iako ne predstavljaju takav rizik za cijeli financijski sustav.

Ako će morati izdvajati dodatan kapital, troškove će sasvim sigurno prebaciti na kupce, upozoravaju potpisnici pisma. Inače, pismo Bruxellesu do sada je prvo zajedničko istupanje, iako su neki od potpisnika već prije naglašavali što može donijeti Mifid II.

Tako je Paul Reed, jedan od izvršnih direktora BP-a na nedavnoj londonskoj energetskoj konferenciji naglasio da bi Mifid II regulativa mogla imati “vrlo zabrinjavajuće” posljedice na tržište roba. Konačni nacrt Mifid II očekuje se u rujnu, a trebao bi stupiti na snagu 2017. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close