Coca-Cola izaziva Pepsi na tržištu kave u bocama

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2016. u 14:03
Tržište flaširane kave vrijedi 2,5 milijardi dolara/Thinkstock

Coca-Cola će surađivati s Dunkin Brandsom i tako ući na tržište gdje 75 posto udjela drži Pepsi i Starbucks.

Nakon više godina nagađanja, Coca-Cola i Pepsi ukrstit će mačeve u relativno novoj, ali vrlo profitabilnoj niši – flaširanoj ledenoj kavi. Dunkin Brands koji stoji iza poznatih krafni Dunkin Donuts objavio je krajem prošlog tjedna da će početkom sljedeće godine u američke trgovine lansirati svoj brend ledene kave u bocama. Radi se o kavi koja je odmah spremna za konzumaciju. Dunkin Donuts kavu proizvodit će i distribuirati Coca-Cola. 

 

14posto

raslo je prošle godine američko tržište flaširane kave

Dvoznamenkasti rast
U sklopu partnerstva Coca-Cola će plaćati naknadu Dunkinu koja će biti podijeljena između te kompanije i franšizera njihovih trgovina u kojima će se ta kava prodavati, piše Wall Street Journal. Naravno, potrošači će to novo Colino piće moći pronaći i u supermarketima. Financijski uvjeti sporazuma nisu objavljeni. Coca-Cola će pak tu kavu proizvoditi u mljekarskim pogonima svog Fairylife joint-venturea, ističu upućeni izvori iz tog proizvođača gaziranih pića. Izvršni direktor Dunkina, Nigel Travis, izjavio je za Reuters kako partnerstvo ove dvije kompanije u početku računa na postojeće kupce obaju brendova.

"Dio naših potrošača kupuje proizvode drugih proizvođača jer mi nismo prisutni", tvrdi Travis. Flaširana ledena kava i dalje zauzima mali dio ukupnog tržišta gaziranih pića i vode jer potrošači i dalje preferiraju toplu i svježe pripremljenu kavu. Međutim, i tu se stvari počinju mijenjati.Prošle godine američki supermarketi zabilježili su vrijednost prodaje flaširane kave od 2,54 milijarde dolara, 14 posto više nego godinu ranije.

To je već četvrta uzastopna godina da prodaja te vrste pića od kave raste po dvoznamenkastim vrijednostima, pokazuju podaci agencije Euromonitor International. No, tim tržištem neprikosnoveno vlada Coca-Colin vječni rival Pepsi koji je u partnerstvu sa poznatim lancem kafeterija Starbucks. Ova kombinacija drži čak 75 posto tržišta flaširane kave, a 15 posto udjela drži Monster Beverage, proizvođač energetskih pića. Coca-Cola pak drži manjinski udjel u Monsteru te distribuira, ali ne proizvodi flaširanu kavu od poznatog talijanskog proizvođača Illy Caffee.

Najznačajniji ulazak
Može se stoga reći da je ovo najznačajniji ulazak Coca-Cole u tržište proizvoda od kave. Naime, analitičari koji prate poslovanje kompanije i općenito tržište pića već godinama očekuju takav potez, navodi američki poslovni medij. Tim više jer je div gaziranih pića iz Atlante pod stalnim pritiskom stagnacije prodaje svojih najpoznatijih proizvoda. Podsjetimo, ukupni prodajni volumen Coca-Cole u drugom tromjesečju rastao je svega jedan posto. K tome, kompanija je početkom mjeseca objavila i kako će početkom godine započeti s prodajom pića od kave pod svojim brendom čajeva Gold Peak.

Naime, Coca-Cola pokušava uhvatiti i priključak na rastućem tržištu ledenih čajeva gdje opet glavnu riječ vodi Pepsi u partnerstvu s nizozemskim Unileverom kroz brend Lipton. Partnerstvo s Coca-Colom u interesu je i Dunkin Brandsu, ističu analitičari. Naime, kompanija se pokušava profilirati više kao kafeterija, a ne samo prodavaonica krafni, pa analitičari smatraju da je ovo njihov posljednji pokušaj promjene imidža. Osim toga, prodaja svih vrsta kave već sada čini polovicu njihove ukupne prodaje. Inače, ovo nije prva suradnja između Dunkina i Coca-Cole. Još prije četiri godine te dvije kompanije sklopile su sporazum o prodaji Coca-Colinih gaziranih i negaziranih pića u Dunkinovim američkim trgovina te na nekim stranim tržištima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close