Clinton će u Tirani potaknuti Albaniju da svlada krizu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. studeni 2012. u 15:28
Hillary Clinton i Edi Rama (EPA)

Politička kriza u zemlji koči provedbu reformi koje zahtijeva Bruxelles.

Američka državna tajnica Hillary Cliniton doputovala je u četvrtak u Tiranu, zadnju postaju balkanske turneje koju je u ponedjeljak počela u Sarajevu, gdje će potaknuti domaću političku klasu da svlada krizu koja koči njezino približavanje Europskoj uniji.

Američka državna tajnica obratila se oko podneva zastupnicima u albanskom parlamentu i pozvala sve zastupljene stranke na suradnju. Clinton će sličnu poruku prenijeti i sugovornicima s kojima će se poslije sastati, s predsjednikom Bujarom Nishanijem, premijerom Salijem Berishom i vođom oporbe Edijem Ramom. Albanija je nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2009. zapala u političku krizu koju neprestano produbljuje ozračje nepovjerenja između desnice na vlasti i socijalističke oporbe.

Američki veleposlanik u Albaniji Alexander Arvizu rekao je da će Clinton istaknuti "važnost suradnje političkih stranaka", u izjavi za novinare uoči njezina dolaska u Albaniju.
Clinton će "izraziti svoju iskrenu solidarnost s Albanijom, saveznikom u NATO-u, i iskoristit će prigodu da istakne važnost suradnje političkih stranaka i jačanja pravne države", rekao je Arvizu. Albanija je ušla u NATO 2009.

Politička kriza u zemlji koči provedbu više reforma koje zahtijeva Bruxelles koji je već dvaput odbio dodijeliti Tirani status kandidata za ulazak u EU. Albanija je podnijela kandidaturu za EU 2009. i želi do konca godine dobiti status kandidata. Clinton je u srijedu u Zagrebu čestitala Hrvatskoj na skorom ulasku u EU.

Hrvatska je, nakon Slovenije koja je članica EU-a postala 2004., od svih država proisteklih iz bivše Jugoslavije, ostvarila najveći napredak na svim poljima. Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo koji također teže europskim integracijama i u kojima je Clinton boravila od ponedjeljka, daleko su iza.

Komentirajte prvi

New Report

Close