Citigroup će platiti kaznu od 7 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2014. u 13:37
Thinkstock

Citigroup je inicijalno predložio da u sklopu nagodbe plati 363 milijuna dolara, dok je Ministarstvo pravosuđa tražilo 12 milijardi dolara, zaprijetivši sudskom tužbom.

Američki savezni regulatori i Citigroup namjeravaju tijekom dana objaviti da su postigli nagodbu vrijednu 7 milijardi dolara, i tako riješiti optužbu da je ta banka uoči financijske krize 2008. godine prodala vrijednosne papire zasnovane na lošim hipotekama, izvijestili su američki mediji.

Time će se okončati višemjesečni pregovori između istražitelja američkog ministarstva financija i Citigroupa, kazali su ljudi upoznat s tim pitanjem za američki The New York Times.

Citigroup je inicijalno predložio da u sklopu nagodbe plati 363 milijuna dolara, dok je Ministarstvo pravosuđa tražilo 12 milijardi dolara, zaprijetivši sudskom tužbom.

Bank of America navodno je u pregovorima s Ministarstvom pravosuđa oko slične nagodbe, vrijedne 12 milijardi dolara, moguće i više. Tome je prethodila nagodba vrijedna 9,5 milijardi dolara sa saveznom agencijom za financiranje nekretnina oko loših hipotekarnih vrijednosnica koje je Bank of America prodala hipotekarnim zajmodavcima Freddie Mac i Fannie Mae.

Američke banke od 2011. već su kažnjene s gotovo 50 milijardi dolara od strane saveznih i državnih pravosudnih vlasti te regulatora zbog loših hipotekarnih vrijednosnica i zlouporaba hipotekama.

Američka vlada optužila je banke da su lažno tvrdile da su ta ulaganja niskog rizika. JPMorgan Chase pristao je u studenome platiti 13 milijardi dolara kazne zbog prodaje loših zajmova ulagačima uoči izbijanja financijske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close