Čista dobit Krke porasla za čak 14 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2019. u 21:59
Neto dobit Krke lani je iznosila 174 milijuna eura/ Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Slovenska farmaceutska kompanija 2018. povećala je prodaju na svim tržištima, od kojih je najvažnija istočna Europa, i ostvarila rekordni poslovni rezultat.

Krka, slovenski proizvođač generičkih lijekova, lani je prema nerevidiranim podacima zabilježila 1,33 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 5,2 posto više nego u prethodnoj godini, uz čistu dobit od 174 milijuna eura, što je porast od 14 posto, objavila je krajem prošlog tjedna farmaceutska grupa iz Novog Mesta.

"Povećali smo prodaju na svim tržištima i ostvarili rekordan poslovni rezultat u 65 godina postojanja kompanije", rekao je Jože Colarič, direktor kompanije.

Najveća prodajna regija za Krku i dalje je istočna Europa, na koju otpada gotovo trećina ukupne prodaje, a najveći pojedinačno tržište je Ruska Federacija, gdje je plasirano proizvoda za 274 milijuna eura, dva posto više nego 2017. godine.

Krkina prodaja u Sloveniji je prošle godine porasla za 4 posto, na 89 milijuna eura, u istočnoj Europi ukupan rast prodaje iznosi 7 posto, a u srednjoj Europi 5 posto, u regiji jugoistočne Europe porast je 9 posto, a na prekomorskim tržištima 12 posto, izneseno je u nerevidiranim poslovnim rezultatima Krke za prošlu godinu.

Ove godine Krka planira prodaju od 1,375 milijardi eura, uz 172 milijuna eura dobiti te povećanje broja zaposlenih, kojih je 11.500, za 4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close