Cipras traži odgovore o tome kako je nastao grčki dug

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2015. u 12:45
Foto: Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras kazao je da grčki narod ima pravo doznati odgovore na pitanja koja se zadnjih pet godina postavljaju u vezi stroge politike štednje nametnute zemlji.

Grčki premijer Aleksis Cipras kazao je da grčki narod ima pravo doznati odgovore na pitanja koja se zadnjih pet godina postavljaju u vezi stroge politike štednje nametnute zemlji.

Cipras se u ponedjeljak navečer obratio grčkom parlamentu u povodu osnivanja povjerenstva koje će izvršiti reviziju grčkog duga, što je jedno od njegovih predizbornih obećanja.

Povjerenstvo koje čine znanstvenici i pravnici nastojat će utvrditi uzroke grčkog duga i politike štednje uvedene 2010. u zamjenu za financijsku pomoć EU-a, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a.

"Cilj je da se utvrdi mogući nezakonit ili nelegitiman karakter javnog duga koji je stekla grčka vlada", rekla je predsjednica parlamenta Zoe Konstantopoulou, u ožujku, predstavljajući povjerenstvo koje bi svoje prve zaključke trebalo objaviti u lipnju.

"Grčki narod želi shvatiti kako je zemlja pristala na mjere koje su povećale dug, sa 124 posto BDP-a na početku krize na 175 posto danas, što je izavzalo povećanje nezaposlenosti, snižavanje plaća i egzodus mladih i obrazovanih", kazao je Cipras.

Povjerenstvo će se baviti razdobljem od svibnja 2010., kada je sklopljen prvi memorandum s međunarodnim vjerovnicima, do siječnja 2015., kada je na vlast stigla radikalna ljevica.

Socijalisti osporavaju taj vremenski okvir, ističući da je dug znatno porastao tijekom mandata konzervativne Nove demokracije između 2004. i 2009. Nova demokracija odgovara pak da bi uzroke duga trebalo tražiti i prije, od 1981. do danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close