Cipras: Grčka je bila laboratorij za štednju

Autor: Tomislav Oharek , 08. srpanj 2015. u 21:59
Grčki premijer A. Cipras/REUTERS

Grčki premijer kaže da su uz dosadašnju pomoć spašavane banke.

Kroz programe štednje prošle su i druge zemlje, ali nijedna kao Grčka, koja je postala laboratorij za politku štednje koja se pokazala bezuspješnom, rekao je jučer grčki premijer Aleksis Cipras u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

"Mi smo postali eksperiment za politiku štednje. To je doživjelo neuspjeh, nezaposlenost je eksplodirala… To je bio put koji je vodio nikamo", rekao je Cipras u svom prvom govoru pred Europskim parlamentom, dan nakon što su čelnici eurozone dali Grčkoj ultimatum da do četvrtka dostavi vjerodostojan program reformi ako želi i dalje biti članica eurozone. Cipras je rekao da financijska pomoć koja je do sada dana Grčkoj nikada nije stigla do naroda, nego je korištena za spašavanje grčkih i europskih banaka.

Istaknuo je da grčko "ne" na referendumu, kojim je odbijena ponuda vjerovnika u zamjenu za reformski program štednje, ne znači "ne Europi". To nije raskid s Europom, nego povratak temeljnim europskim načelima – uzajamnom poštovanju, jednakosti i solidarnosti, istaknuo je. "Dobili smo snažan mandat da nađemo izlaz iz krize bez ekstremne štednje, koja predstavlja začarani krug i recesiju", rekao je, dodajući da teret izlaska iz krize moraju nositi oni koji ga mogu nositi, a dosad su ga nosili oni najsiromašniji, radnici i umirovljenici. "Treba nam pravednija raspodjela tereta", rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close