Ciparske državne tvrtke zbog međunarodne financijske pomoći čeka privatizacija?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 18:54
Guliver/Thinkstock

Prema nacrtu memoranduma koji su potpisali ciparska vlada i međunarodni zajmodavaci, privatizacija tih poduzeća možda će biti nužna kako bi sporazum o kreditu bio održiv.

Izaslanstvo međunarodnih zajmodavaca u utorak je u krizom pogođenom Cipru prikupljalo podatke o državnim tvrtkama prema sporazumu o zaključnim pripremama međunarodne financijske pomoći, objavili su dužnosnici. Članovi izaslanstva provjeravali su u Nikosiji imovinu, projekte i račune državnih poduzeća poput telekomunikacijskih i energetskih tvrtki.

Prema nacrtu memoranduma koji su potpisali ciparska vlada i međunarodni zajmodavaci, privatizacija tih poduzeća možda će biti nužna kako bi sporazum o kreditu bio održiv. Očekivani paket pomoći za Cipar, vrijedan 17 milijardi eura, otprilike odgovara godišnjoj vrijednosti ciparskog BDP-a. Sastanci izaslanstva Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda s dužnosnicima državnih poduzeća održani su u ministarstvu financija.

"Svrha sastanka bilo je tek prikupljanje informacija o financijskom stanju, planovima za budućnost i o načinu rada", kazao je generalni menadžer energetske kompanije Stelios Stilianu. Ministri financija eurozone u ponedjeljak su izjavili da bi dogovor o pomoći mogao biti postignut do kraja ožujka ako Nikozija pristane na neovisan nadzor financijskog sektora, zbog bojazni o mogućim raširenim transakcijama pranja novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close