Cipar: Štediše u bankama ostaju bez 40 posto svog novca?

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2013. u 11:08
Epa

Morat će pričekati nekoliko godina prije nego što će moći vidjeti koliki postotak iznosa na svom štednom računu mogu dobiti natrag.

Ciparski parlament u petak navečer prihvatio je devet novih zakona koji omogućuju cijepanje druge najveće ciparske banke na zdravi i nezdravi dio, formiraju investicijski fond solidarnosti te uvode privremena, ali prilično agresivna ograničenja raspolaganja novcem s bankovnih računa, piše Večernji list. 

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades u subotu je otišao u Bruxelles, gdje će danas ponovno zasjedati Eurogrupa, tijelo sastavljeno od 17 ministara financija eurozone koje je prije osam dana donijelo odluku o paketu za Cipar i pokrenulo veliku krizu jer je taj prijedlog predviđao oduzimanje 6,75% i 9,9% sa svih privatnih računa. Ciparski parlament odbio je taj prvotni plan i u nedjelju se na Eurogrupi očekuje novi prijedlog s novim postocima jednokratnog poreza na štednju. Prema tom prijedlogu, porez će, kako Večernji navodi,  zahvatiti samo štediše s više od 100 tisuća eura na računu, ali zahvatit će ih u puno većem postotku. Naime, štediše s više od 100 tisuća eura na računu u banci Laiki izgubit će znatan iznos sada kad se njihovi računi u podjeli banke prebacuju u 'nezdravi' dio, odnosno 'lošu banku'.

'Morat će pričekati nekoliko godina prije nego što će moći vidjeti koliki postotak iznosa na svom štednom računu mogu dobiti natrag. Možda 40, možda 50, možda 60 posto, tek će se vidjeti',  rekao je tijekom preksinoćnje rasprave Averof Neofytou, zastupnik u ciparskom parlamentu. Nije još poznato koliko će izgubiti štediše s više od 100.000 eura u najvećoj ciparskoj banci, Bank of Cyprus. Dvoje neimenovanih ciparskih dužnosnika, koje citira WSJ, govore o 20 posto.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (4)
Pogledajte sve

pa to je ništa naspram naših koje su pokrale , dovoljno se sitit glumine i credo a da ne govorim o famznoj 90-oj
meni baba kad je pribacivala staru deviznu jedan odvjetnik joj je davao 1000 dem za dvi na računu

Nakon Cipra šta mi u Hrvatskoj možemo očekivati od EU sa našom štednjom i našim EU bankama ?

Nista posebno. Banke u HR su stabilne, jako male prema razmjerima kakve su u Cipru, i stednja je sigurna. Veci problem je sto nemamo KAKO stediti, od ovih crkavica od placa.

Cipar ce sam odluciti kako ce stedise proci, nitko drugi. Ako je alternativa propast banke, gdje dobijes natrag tih 100 000 i amen, onda je umjesto propasti bolje izgubiti nesto na ono iznad 100 000E. Ocito je da te banke tonu. Uostalom, spimnju i nekakvu buducu kompenzaciju.

Neodgovorno je nekom dati kredit od 200% GDPa, to znaci bacanje novca unaprijed.

Slazem se, neugodno za stedise, jako, ali ako su sami depoziti toliko veci od GDPa, to je bio rizik kakav je bio. Posudili novac Grckoj, spusili, i sad eto.

Da sam ja imao novac tamo, izvukao bih ga na prvi znak krize, pogotovo s obzirom na to da se posudjivalo Grckoj koja je bankrotirala.

Posljednja “prevara” u Hrvatskoj prije konačnog “kraha” odigrat će se upravo na novcu koji je pohranjen u obliku bankovnih depozita. Na koji način? To ne mogu za sada dokučiti, ali sam uvjeren da se neka “smicalica” već priprema!

New Report

Close