Cijene hrane u lipnju pale za jedan posto

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2013. u 22:00
Ove godine se očekuje dobra žetva

Košarica uključuje žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, meso, ulja i masnoće i šećer.

Cijene hrane pale su u lipnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog osjetno nižih cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera, izvijestila je jučer Agencija za hranu Ujedinjenih naroda FAO.

Indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda spustio se u lipnju na 211,3 boda, s revidirana 213,2 boda u prethodnom mjesecu, izvijestio je FAO. To znači da su cijene pale jedan posto u odnosu na svibanj. Košarica uključuje žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, meso, ulja i masnoće i šećer. Najveći su pad u prošlom mjesecu zabilježile cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za čak 4,3 posto, uz klizanje odgovarajućeg indeksa na 239 bodova. U FAO-u kao razlog navode iznimno visoke razine cijena u travnju i svibnju.

Tržište se sada polako stabilizira, nakon naglog pada proizvodnje na kraju sezone na Novom Zelandu, ističu. Šećer je također osjetno pojeftinio, treći mjesec zaredom, i to za tri posto u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na 242,6 bodova. Razlog je očekivani značajni višak proizvodnje, posebno u Brazilu. U prošlom su se mjesecu smanjile i cijene žitarica, za jedan posto. FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena u toj kategoriji proizvoda spustio se u lipnju na 236,5 bodova. Glavni je razlog očekivani dobar urod u ovoj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close