Cijene hrane na najnižoj razini u više od godinu dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. rujan 2013. u 15:11
Thinkstock

Cijene hrane spustile su se u kolovozu na najnižu razinu u više od godinu dana,

Cijene hrane spustile su se u kolovozu na najnižu razinu u više od godinu dana, izvijestila je danas agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, prognozirajući ujedno rekordnu proizvodnju žitarica u ovoj godini.

FAO-v indeks koji mjeri promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda spustio se u kolovozu za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 201,8 bodova, što je njegova najniža razina od lipnja 2012.

Još je izrazitiji njegov pad na godišnjoj razini a iznosi 5,1 posto, izračunali su u FAO-u.

Košarica prehrambenih proizvoda uključuje žitarice, meso, mlijeko i mliječne proizvode, šećer i ulja i masnoće.

Najviše su u prošlom mjesecu pojeftinile žitarice, čak 7,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na 210,9 bodova. Na godišnjoj razini to predstavlja pad cijena za čak 19 posto.

Nagli pad cijena žitarica odražava očekivanja o snažnom povećanju proizvodnje u ovoj godini, posebno kukuruza.

Cijene ulja i masnoća spustile su se tri posto u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na prosječnih 185,5 bodova. To je njegov treći uzastopni mjesečni pad.

Mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su pak 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Odgovarajući indeks u prosjeku je iznosio 239,1 bod, što predstavlja povećanje cijena na godišnjoj razini od čak 37 posto. U FAO-u napominju da su porasle cijene svih proizvoda osim maslaca, zbog ograničenog izvoza.

Meso i mesne prerađevine također su poskupjeli u odnosu na prethodni mjesec, za 1,3 posto. Prosječna vrijednost indeksa iznosila je 175 bodova.

Odvojeno je FAO zbog većeg uroda kukuruza u Argentini i boljih prognoza za EU i Ukrajinu blago naviše revidirao prognozu proizvodnje žitarica u ovoj godini, na rekordnih 2.492 milijuna tona, što je 0,5 posto više no što su prognozirali u srpnju. Ujedno bi značilo povećanje za 7,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pritom bi se proizvodnja žitarica krupnih zrna, uključujući kukuruz, trebala povećati za 10,5 posto, na 1.285 milijuna tona, a proizvodnja pšećnice za 7,6 posto, na 710 milijuna tona, izračunali su u FAO-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close