Cijena plina sve više pritišće nuklearnu energiju

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2017. u 21:59
Upitno poslovanje oko 60 nuklearki/FOTOLIA

Donald Trump je najavio i ponovno aktiviranje termoelektrana na ugljen.

Američka nuklearna energetika nalazi se pod velikim ekonomskim pritiskom, što je posljedica visokih troškova i niske cijene konkurentskog prirodnog plina, koja se dulje vrijeme nalazi na manje od 10,23 USD/(MW h), piše portal energetika-net.com.

Posljedica toga je upitna dugoročna isplativost poslovanja više od 60 nuklearnih elektrana u SAD-u, što je neke od njih već zatvorilo, a još nekoliko dovelo na rub zatvaranja, upozorava se analizi agencije S&P Global Ratings. Kao najveći suparnik nuklearnih elektrana pokazao se prirodni plin, čiji je veliki porast proizvodnje doveo do velikog pada cijena, što je značajno utjecalo na američko energetsko tržište.

Uz to, novi američki predsjednik Donald Trump je najavio i ponovno aktiviranje termoelektrana na ugljen radi oživljavanja gospodarstva i otvaranja radnih mjesta. Naime, u zadnjih sedam godina zbog velikog poticanja obnovljivih izvora i radi smanjenja emisija stakleničkih plinova zatvorene su elektrane na ugljen ukupne snage 100 GW. S&P vjeruje da će nuklearna energija u SAD-u i dalje imati veliku ulogu u energetskom sustavu, ali i da postoje veliki izgledi da će se dodatno pogoršati uvjeti za poslovanje nuklearne energetike, što će izazvati zatvaranje još nekoliko nuklearnih elektrana idućih godina zbog neisplativosti, javlja naftni portal 'Rigzone'. 

Komentirajte prvi

New Report

Close