Cijena PKB-a pala sa 154 na 91 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2016. u 21:59
Petar Matijević još je zainteresiran za PKB

Novi krug privatizacije.

Srpsko Ministarstvo gospodarstva i grad Beograd dogovorili su s bankama reprogramiranje dugova PKB-a, jer još nije završena procjena vrijednosti imovine za 2015. godinu.

Nakon toga PKB će biti privatiziran po cijeni koja ne bi trebala biti veća od 91 milijun eura. To znači da će kupac imovinu koja je procijenjena na 303 milijuna eura dobiti vrlo jeftino, jer će kompanija biti rasterećena i dugova od 70 milijuna eura koje će preuzeti država, piše Blic. Budući da nitko nije bio zainteresiran za kupnju PKB-a za 154 milijuna eura, što je 51% procijenjene vrijednosti kompanije 31. prosinca 2014., prema zakonu slijedi prodaja za 30% tržišne vrijednosti.

Izvor Blica iz srpske vlade smatra da će do kraja godine poljoprivredna kompanija biti privatizirana. U novim uvjetima, Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, koji je zajedno s Miodragom Kostićem i njegovim MK Groupom napravio konzorcij za preuzimanje PKB-a, možda će se javiti na natječaj. "Cijena od 154 milijuna eura bila je previsoka. Država nije vodila računa o tome da je došlo do velikog pada cijena poljoprivrednih proizvoda i da postoji rizik ulaganja u to područje. Sada bi i to trebalo utjecati na cijenu ako je državi doista stalo da proda PKB. Još sam zainteresiran, ali tek kada se raspiše natječaj moći ću reći hoću li se prijaviti, sam ili s konzorcijem, što ovisi i o odnosima s Tönniesom, koji je želi kupiti moju kompaniju", kaže Matijević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close