Cijena jaja uzletjela i 50%, u Koreji očajni zbog nestašice

Autor: Sergej Novosel Vučković , 10. siječanj 2017. u 14:40
Strahuju da će jaja još poskupjeti uoči lunarne nove godine 27. siječnja/REUTERS

Paket od 10 jaja prodaje se od 10 kuna, što je udar i na građane i na ugostitelje, jer Korejci konzumiraju jaja gotovo svakodnevno.

Bauk ptičje gripe nadvio se nad Korejom, dosad nepoznati soj H5N6 gotovo je desetkovao tamošnji peradarski fond, 17 posto pilića i 28 posto pataka moralo je biti uništeno radi sprečavanja pandemije, što je oko 31 milijuna ptica, po čemu je Koreja, smatra se, i najviše pogođena zarazom. A bez toliko peradi i količina jaja na tržištu znatno se prorijedila. 

 

250 komada

jaja prosječna potrošnja Korejanaca godišnje

Bez pohanih palačinki
Zbog nestašice je i cijena pakiranja od 10 komada jaja astronomski skočila, prema Bloombergu koji navodi izvore iz kineske maloprodaje, ovih dana pakiranje se plaća i 1551 korejski won, što je ni deset kuna, sve do 13 kuna. Za ilustraciju, jaja se zbog zime u hrvatskim trgovinama mogu jedva naći za 10, dok su ona "domaća" na tržnicama i 15 i 20 kuna. Korejci su, inače, veliki jajojelci, prosječni stanovnik "smaže" godišnje oko 250 jaja, što cijelih, kuhanih, pečenih i u različitim jelima. Indijci ih pojedu prosječno 63, a prosjek, npr., EU je 230 jaja po stanovniku godišnje. Poskupljenje, negdje i 50-postotno, udar je i na korejsko ugostiteljstvo, pogotovo male zalogajnice koje spravljaju jela od jaja.

Jedno su i tamošnje pohane palačinke Pajeon, bogate upravo bjelanjkom i žutanjkom, s mladim lukom i prelivene pivom, kakvih ima posvud po glavnom gradu Seulu. " Skok cijena jaja će nam ubiti posao, većina jela u mojoj uličnoj radnji sastoji se upravo od njih – palačinke, rezanci…Ne mogu raditi bez jaja", kaže 44-godišnja Kim Kang-ock, dok njena vršnjakinja Jeon Min-jeong u dućanu razgledava kakvo pakiranje kupiti jer si više, kaže, ne može priuštiti jaja kao dosad. Za četveročlanu obitelj treba joj ih čak 150 tjedno. 

Kako će preživjeti?
Građani su zabrinuti i zbog nadolazeće lunarne nove godine 27. siječnja, pribojavajući se da bude "bezjajna". U pojedinim zalogajnicama dnevno ih se uz ovaj blagdan potroši i 1800, baš na tradicionalne palačinke, pa mnogi strahuju da će biti zakinuti. " Ovo je prvi put da se borimo s virusom H5N6 koji se izuzetno brzo širi i njegov utjecaj uoči lunarne nove godine nikad nije bio izraženiji.

Kako s tim potrošnja jaja raste, za očekivati je da će biti novoga porasta cijene zbog potražnje", ocjenjuje istraživač s Korejskog instituta za ruralno gospodarstvo Ji Seon-u. On smatra da će se posljedice kobne ptičje gripe još više osjetiti tijekom prvoga polugodišta, kad će se sumirati koliko je stradalo nesilica. Kako bi ublažila cjenovni udar, vlada u Seulu je uklonila carine na 98.600 tona uvezenih jaja i proizvode od jaja u prvoj polovini godine, iz SAD-a, Australije i Španjolske.

Komentirajte prvi

New Report

Close