‘CIA je bila umiješana u uhićenje Nelsona Mandele 1962. godine’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2014. u 09:00
Reuters

Glasnogovornik CIA-e Sean Boyd izjavio je za France Presse da se CIA “općenito suzdržava komentirati pravne predmete čije je ispitivanje u tijeku pred sudovima”.

"Prema nekim izvorima, CIA je bila umiješana u uhićenje Nelsona Mandele 1962. godine, koje je rezultiralo njegovim dugogodišnjim zatočeništvom", navodi u tužbi student Ryan Shapiro koji dodaje kako je preminuli južnoafrički predsjednik bio tada predstavljen kao "marksistički terorist".

Student koji radi na doktoratu iz povijesti i antropologije u Massachusettsu traži od saveznog suda u Washingtonu da naloži središnjoj američkoj obavještajnoj agenciji objavu dokumenata s tim u vezi, a na temelju zakona o slobodnom pristupu informacijama. Po njegovim navodima, agencija je to do sada odbijala napraviti.

Glasnogovornik CIA-e Sean Boyd izjavio je za France Presse da se CIA "općenito suzdržava komentirati pravne predmete čije je ispitivanje u tijeku pred sudovima".

"Iako je već dugo vremena poznato da je američka obavještajna služba bila umiješana u Mandelino uhićenje, postoji malo u javnosti objavljenih preciznih informacija o toj umiješanosti", navodi se u tužbi.

"Na isti način, iako se već dugo zna da je američka obavještajna služba redovito davala informacije južnoafričkom režimu općenito o pokretu protiv aparthejda, malo preciznih informacija postoji o tome u javnosti. Napokon, iako je danas univerzalno slavljen kao heroj i borac za slobodu protiv nepravde, Mandelu je američka vlada prikazivala kao teroristu i on se na listi terorista nalazio sve do 2008. godine", navodi se u dokumentu podnesenom saveznom sudu okruga Columbia (Washington).

Komentirajte prvi

New Report

Close