CG ukida povlaštenu stopu PDV-a za luksuzne hotele

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2019. u 22:00
U Crnoj Gori je trenutno 25 hotela kategorije pet zvjezdica, dok ih 179 ima četiri zvjezdice

Od početka 2018. hoteli s pet zvjezdica, kao i oni s četiri na sjeveru zemlje, plaćali su PDV sedam umjesto 19 posto.

Crnogorsko Ministarstvo financija pripremilo je izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim je predviđeno oporezivanje polovnih proizvoda i putničkih agencija, a planirano je i da se izjednači stopa PDV-a pri prometu proizvoda i usluga u hotelima bez obzira na kategoriju i regiju.

Usto, mjesečna prijava za PDV podnosit će se isključivo elektronskim putem, pišu Vijesti. Nova zakonska rješenja izvršna vlast mora usvojiti kako bi se nacionalno zakonodavstvo uskladilo s važećom EU Direktivom 2006/112, odnosno direktivom o zajedničkom sustavu PDV-a. Za crnogorsko gospodarstvo će izjednačavanje stope PDV-a pri prometu proizvoda i usluga u hotelima biti značajno rješenje, jer će se na taj način hotelijeri dovesti u ravnopravan položaj, što od 1. siječnja 2018. godine nije bio slučaj, objašnjava podgorički list. 

Tada su stupile na snagu izmjene zakona kojima je smanjenja stope PDV-a sa 19 na sedam posto na ugostiteljske usluge u hotelima s pet zvjezdica na obali i središnjoj regiji i s četiri i pet zvjezdica na sjeveru Crne Gore, a svima ostalima iz te djelatnosti je povećan na 21 posto. Tada je i opća stopa PDV-a povećana sa 19 na 21 posto. U Crnoj Gori je 25 hotela kategorije pet zvjezdica, a 179 s četiri zvjezdice, Zakonsko rješenje po kojem je privilegiran dio hotelijera usvojeno je na prijedlog zastupnika DPS-a u srpnju 2017. Unija poslodavaca tražila je da niža stopa PDV-a važi za sve turističko-ugostiteljske objekte, a ne samo hotele s četiri i pet zvjezdica.

Europska komisija je preporučili državi da ukine sve porezne povlastice. Iz SDP-a su rekli da je uvođenje stope od sedam posto za pojedine hotelijere, dok drugi građani i ugostitelji plaćaju 21 posto, najočigledniji primjer diskriminacije.

"Kada se još pogleda tko su vlasnici hotela koji su privilegirani, ta diskriminacija postaje još očitija. Tako ugostitelji na Cetinju, Bijelom Polju ili Rožajama, kao i Podgorici plaćaju PDV 21 posto, a desetak privilegiranih ubire ekstraprofit zato što im je to omugućila vladajuća većina suprotno Ustavu. SDP tri godine ukazuje na ovu diskriminaciju i nadamo se da će vlada prihvatiti i usvojiti naš prijedlog da se ovakva nepravda izbriše iz zakona", rekao je Bojan Zeković, potpredsjednik SDP-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close