Zbog štednje režu broj službenika u općinama za 10%

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2018. u 16:34
Najviše službenika želi prekid radnog odnosa u Pljevljama

Vlada uvela jednogodišnji moratorij na zapošljavanje u javnoj upravi i najavila otkaze za zaposlene na određeno vrijeme.

U dokumentu crnogorskog Ministarstva javne uprave, čije dijelove objavljuje Portal Analitika, navodi se da je za 277 službenika, od čega 76 na državnoj razini, a 201 iz općinskih službi, prestao radni odnos zaključen na određeno vrijeme, od čega je najveći broj u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, njih 31.

Vlada je početkom srpnja uvela jednogodišnji moratorij za zapošljavanje u javnoj upravi i najavila otkaze za sve zaposlene na određeno vrijeme. Komparativni podaci pokazuju da je, na državnoj razini, u prosjeku 8,26% službenika zaposleno na određeno, u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno vrijeme. Na lokalnoj razini ima čak 1515 zaposlenih na određeno vrijeme. To znači da tek trebaju uslijediti otpuštanja zaposlenih na određeno vrijeme, navodi portal.

Čak 424 službenika i općinara žele otići uz otpremninu. Na temelju prikupljenih podataka, ukupno je 67 državnih službenika izrazilo zanimanje za sporazumni prekid radnog odnosa, i to 11 u ministarstvima, 51 u tijelima u sastavu ministarstava i pet u javnim ustanovama.

Kada je riječ o lokalnoj upravi, zanimanje za sporazumni prekid je izrazilo njih 357 od čega najviše u Pljevljima, gdje je 61 zaposlenik zainteresiran za odlazak iz tijela lokalne uprave i 142 zaposlena  u javnim službama. U Bijelom Polju je 58 službenika izrazilo zanimanje za sporazumni prekid radnog odnosa. "Od 58 osoba, 36 je zaposleno u tvrtkama, 18 u tijelima lokalne uprave i četiri u javnim ustanovama", kaže se u izvješću. 

U skladu sa Strategijom reforme javne uprave, koju prati Plan optimizacije, planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi od 3% na središnjoj razini i 5% na lokalnoj razini do kraja 2018. godine.  Također, do 2020. godine na središnjoj razini broj zaposlenih bi trebao biti manji za 5%, a na lokalnoj razini za čak 10%. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Da, Europska unija , pročitala bukvicu Crnoj Gori……….. ili će smanjiti omjere zaposlenih u državnoj službi ili ništa od ulaska u EU….

Pa, gdje bi oni štedili…..da im je bilo potrebno, već bi sami to znali da moraju……ovako se čini
da su se sami, ko fol resetirali….

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/nije-dobro-hrvatska-moze-jos-2-3-godine-ovako-a-onda-tko-se-spasi-spasi-se-pesimisticna-prognoza-hrvatskog-ekonomskog-realista-za-novi-globus/7949218/

Ne dirati hdz-ovo glasačko tijelo.

U Hrvatskoj fali službenika i javnih namještenika jer ih je premalo,
tako da je ovaj scenarij nemoguć. Kada bude omjer 2 javna službenika
i 1 penzić na 1 zaposlenog u realnom sektoru i 1 iseljenika onda će tek
biti pravi omjer.

New Report

Close