CG gradi 4 tvornice peleta za izvoz vrijedan 20 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2018. u 22:00
Izvoz peleta lani je Crnoj Gori donio samo 4,9 milijuna eura/Ivica Galović/PIXSELL

Najviše mogućnosti za pokretanje elektrana na biomasu imaju crnogorske općine Pljevlja, Kolašin, Plav i Berane.

Brojni strani investitori zainteresirani su za ulaganje u bioelektrane u Crnoj Gori koje bi proizvodile 100 megavata električne energije. Investicije se procjenjuju na 150 milijuna eura, ali bi to zahtijevalo dodatne i ozbiljne analize, navedeno je u revidiranoj Strategiji razvoja šuma i šumarstva do 2023. koju je crnogorska vlada usvojila krajem prošlog tjedna.

Ključni cilj je unaprjeđenje postojećeg stanja svih šuma, podrška osnivanju novih tvrtki, poboljšanje poslovnog okružja i razvoj konkurentnosti, piše Pobjeda. Za realizaciju strategije potrebno je, navodi se, 12,2 milijuna eura.  U dokumentu se objašnjava da značajne potencijale za elektrane na biomasu imaju Pljevlja, Kolašin, za koji je napravljen idejni projekti, Plav i Berane.

"Projekti bi se mogli realizirati u kratkom roku po načelu privatno-javnog partnerstva. Vrijednost investicija u navedene općine iznosila bi do 25 milijuna eura", ocijenjeno je u Strategiji. U sljedeće četiri godine, kako se ističe, mogu se izgraditi četiri pogona za proizvodnju peleta, što bi omogućilo manju ovisnost o uvozu i dodatni izvoz 100.000 tona peleta vrijedan 20 milijuna eura. Ministarstvo ekonomije dodatno treba poticati davanje beskamatnih kredita za nabavu toplinskih sustava na biomasu.

Razvojni koncept crnogorske drvne industrije treba se temeljiti na spoznaji da je uvoz proizvoda od drva, papira, tiska i namještaja prošle godine vrijedio 140 milijuna eura.  Uvoz namještaja vrijedan je 70 milijuna eura, uredskog namještaja 31,5, a ostalog 17 milijuna eura, dok je drva ukupno izvezeno za 30,7 milijuna, a uvezeno za 29,4 milijuna eura.

Najviše je izvezeno rezane građe, vrijedne više od 22,6 milijuna i peleta za 4,95 milijuna eura. U posljednjih pet godina Crna Gora godišnje prosječno uvozi od 8 do 11,3 milijuna eura vrijedne ploče od iverice i šperploče. Izvoz tih proizvoda u 2017. iznosio je samo 190.000 eura. I dalje se uvoze drveni okvir, sanduci, bačve, vrata i prozori vrijedni 10 milijuna eura, za što postoje prerađivački kapaciteti, ali su potrebna dodatna, nevelika ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close