CG aerodromi idu u koncesiju

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2018. u 22:00
Samo u srpnju kroz oba aerodroma prošlo je više od 422 tisuće putnika

Pod koncesijama se nalazi većina aerodroma u regiji, od Ljubljane, preko Zagreba do Skoplja i Beograda.

Crnogorska vlada je odlučila ponuditi aerodrome u koncesiju, a poziv za sve zainteresirane vrlo brzo će biti objavljen na vladinim web stranicama, rekao je za TV Vijesti ministar prometa Osman Nurković.

Plan je da se aerodromi u Podgorici i Tivtu izdaju na 25 do 30 godina. Nurković kaže da vlada na taj način želi bolje valorizirati potencijal aerodroma, jer trenutno stanje ne zadovoljava potrebe države i njenih građana. Inače, pod koncesijama se nalazi većina aerodroma u regiji od Ljubljane, preko Zagreba do Skoplja, a ove godine takav ugovor dobio je i aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

 

1,3 milijuna

putnika uslužili su CG aerodromi u prvih sedam mjeseci 2018.

"Ići ćemo vjerovatno s prijedlogom koncesijskog akta, odnosno davanja aerodroma u koncesiju, to je ogromna i velika razlika u odnosu na prodaju. Najvjerovatnije ćemo ići s pozivom za dodjelu koncesija nekoj od iskusnih kompanija, već dokaznim na svjetskom tržištu", objasnio je Nurković. Sigurno je da će biti značajan broj zainteresiranih za koncesiju, tako je primjerice u siječnju ove godine Belgijska Besix grupa, koja posluje u Crnoj Gori od 2013. godine, na sastanku s predstavnicima vlade izrazila zainteresiranost za sudjelovanje u mogućim projektima vezanim za valorizaciju aerodroma Tivat i Podgorica. 

Na oba crnogorska aerodroma u prvih sedam mjeseci ove godine usluženo je 1,3 milijuna putnika, 145.000 više nego u istom razdoblju lani, priopćio je Danilo Orlandić, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, prenose Vijesti. 

"Rast prometa bilježimo od prvih dana ove godine, a tokom ljetnjih mjeseci on je značajno inteziviran, pa je samo u srpnju kroz oba aerodroma prošlo više od 422 tisuće putnika", rekao je Orlandić, dodajući da su podaci o prometu putnika i zrakoplova u prvih sedam mjeseci pokazatelj napornog rada i doprinosa Aerodroma Crne Gore turizmu. "Nastavljamo s napornim radom, jer očekujemo još intezivniji promet u kolovozu, kada bi aerodromi trebali uslužiti blizu pola milijuna putnika", rekao je Orlandić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close