Četiri velike privatizacije u rujnu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2018. u 13:26
Foto: Getty Images / Pixsell

Natječaj za prodaju PKB Korporacije zatvara se 10. rujna. Procijenjena vrijednost iznosi oko 208 mil. eura, a početna cijena bit će 50% procijenjene vrijednosti.

Nakon RTB-a Bora kojeg su preuzeli Kinezi, do kraja godini očekuje se pokretanje ili završetak procesa privatizacije još najmanje šest srpskih kompanija.

Ovaj mjesec bit će posebno značajan jer su na redu za prodaju HIP Petrohemija, Luka Novi Sad, PKB i Hidrotehnika-hidroenergetika, piše Blic. U Petrohemiji iz Pančeva reorganizacija je obavljena u cijelosti. Očekuje se objava javnog poziva u rujnu, na što se Srbija obvezala sporazumom s MMF-om. Petrohemija je među 15 najvećih izvoznika za prvih šest mjeseci ove godine, s izvozom vrijednim 94,5 milijuna eura.

Oko 76% dionica u vlasništvu je države, a 24% imaju NIS i Lukoil. Vjerovnici su pretvorili 52,3% potraživanja u vlasnički udjel, dok je 47,7% otpisano, tako nema više starih dugova. U kompaniji je zaposleno 1450 radnika. Nakon neuspješnog natječaja očekuje se nova prodaja MSK, kemijske kompanije iz Kikinde. Početna cijena iznosila je 38,5 mil. eura, što je 100% procijenjene vrijednosti. Većinski vlasnik MSK je Srbijagas, koji ima oko 88,2% dionica. 

 

104 milijuna

eura početna je cijena za poljoprivredni kombinat PKB

Natječaj za prodaju PKB Korporacije zatvara se 10. rujna. Procijenjena vrijednost iznosi oko 208 mil. eura, a početna cijena bit će 50% procijenjene vrijednosti. PKB je jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u Srbiji, kao i proizvođač mlijeka u Europi, te zapošljava 1704 radnika.  Javni poziv za sudjelovanje u postupku prikupljanja ponuda s javnim nadmetanjem radi prodaje dionica kompanije Hidrotehnika-hidroenergetika istekao je 3. rujna.

Riječ je o kompaniji iz Beograda za projektiranje i izgradnju energetskih i hidroobjekata, kao i objekata visokogradnje. Početna cijena iznosi 100% procijenjene vrijednosti kapitala, koji se nudi na prodaju sa stanjem na dan 31. prosinca 2017. godine, odnosno za 1,933.890 eura. Zaposleno je oko 400 radnika. Natječaj za privatizaciju Luke Novi Sad trebao bi također biti objavljen u rujnu, a za tu luku su zainteresirane najpoznatije svjetske kompanije. Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države. Ove jeseni novog vlasnika mogla bi dobiti i Valjevska pivovara koja posljednjih godina bilježi izuzetno dobre rezultate. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Opet vjesti iz fašističke prčije!


dodaj u naslov ..U Srbiji , da narod ne otvara članak bez veze

Upravo tako…clickbyte je u igri….

dodaj u naslov ..U Srbiji , da narod ne otvara članak bez veze

New Report

Close