Četiri velike banke suočene s enormnim kaznama zbog manipulacija na tržištima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. svibanj 2015. u 12:35
Foto: Thinkstock

Četiri vodeće banke u svijetu mogle bi u srijedu snaći kaznene prijave i ukupni račun veći od pet milijardi dolara u sklopu nagodbe s američkim i britanskim vlastima oko manipulacija na financijskim tržištima.

Četiri vodeće banke u svijetu mogle bi u srijedu snaći kaznene prijave i ukupni račun veći od pet milijardi dolara u sklopu nagodbe s američkim i britanskim vlastima oko manipulacija na financijskim tržištima.

Američke banke JPMorgan i Citigroup i britanske Barclays i Royal Bank of Scotland (RBS) trebale bi priznati krivnju po točkama optužnice koju je podiglo američko ministarstvo pravosuđa povezano s manipulacijama na valutnim tržištima, doznaje se u srijedu iz dobro upućenih izvora.

Bit će to presedan za matične banke, odnosno glavne bankarske ogranke velikog broja većih banaka da priznaju krivicu po točkama optužnice u koordiniranoj akciji britanskih i američkih vlasti. JPMorgan i Citigroup bile bi tako prve veće američke banke da priznaju krivnju po nekoj kaznenoj prijavi u zadnjih više desetljeća.

Odvojeno, švicarska banka UBS ranije u srijedu već je objavila da je postigla nagodbu u istrazi koju su američke vlasti pokrenule zbog navodne zlouporabe na valutnim tržištima, pristavši platiti ukupno 545 milijuna dolara kazne. U UBS-u napominju da nagodba uključuje priznavanje krivice temeljem optužnice da je manipulirao referentnom kamatnom stopom Liborom.

"Postupanje šačice zaposlenika je neprihvatljivo i pokrenuli smo odgovarajuće disciplinske postupke", kazali su predsjednik UBS-a Axel Weber i izvršni direktor Sergo Ermott u priopćenju.

Nadalje, očekuje se da će Barclays postići nagodbu s britanskim i američkim regulatorima, a njegove bi kazne mogle biti značajno više od onih ostalih banaka i premašiti iznos od dvije milijarde dolara.

Barclays je rezervirao 3,2 milijarde dolara za pokriće svih kazni vezanih uz financijska tržišta, a ostale banke također imaju sredstva sa strane za potrebe nagodbi.

Britanski regulator i neke američke vlasti kaznili su skupinu od šest banaka sa 4,3 milijarde dolara u studenome lani za manipulaciju na financijskim tržištima, no Barclays se nije pridružio tom sporazumu zbog komplikacija s regulatorima u New Yorku.

Učinak priznavanja krivnje od strane matičnih kompanija ili glavnih bankarskih ogranaka velikih banaka nije izvjesno i mogao bi ugroziti njihovo poslovanje u SAD-u. Banke od američkih regulatora traže jamstva da im neće biti uvedene zabrane obavljanja određenih poslovnih aktivnosti ako priznaju krivnju, kazali su izvori dobro upoznati s cijelom situacijom.

Američko ministarstvo pravosuđa mjesecima je razgovaralo s bankama o tome kako riješiti optužbe vezane uz aktivnosti na tržištima. Transkripti razgovora putem interneta iznijeti u javnosti u studenome pokazali su kako su trgovci razmjenjivali povjerljive informacije oko narudžbi klijenata i planove radi ostvarivanja koristi kod vlastitih transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close