Četiri banke platit će gotovo milijardu dolara kazne?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2015. u 11:40
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Četiri velike banke odvojeno su se nagodile u građanskoj parnici u SAD-u, pokrenutoj temeljem optužbe o malverzacijama na deviznom tržištu, i platit će naknade ukupne vrijednosti gotovo milijardu dolara.

Četiri velike banke odvojeno su se nagodile u građanskoj parnici u SAD-u, pokrenutoj temeljem optužbe o malverzacijama na deviznom tržištu, i platit će naknade ukupne vrijednosti gotovo milijardu dolara, navode upućeni izvori.

Nagodbe američkog Goldman Sachsa, francuskog BNP Paribasa i britanskih Barclaysa i HSBC-a preliminarne su i mogu se mijenjati, rekao je u srijedu jedan od izvora, potvrdivši izvješće The Wall Street Journala o nagodbama, utemeljeno također na izjavama anonimnih izvora.

Očekivanim nagodbama četiriju banaka zaključit će se građanska parnica koju su pokrenuli odvjetnički uredi Scott & Scott i Hausfeld, tvrdeći da su bankovni trgovci manipulirali cijenama deviza kako bi poboljšali dobit svojih banaka.

Prema izvorima, Barclays će platiti naknadu od 375 milijuna dolara, HSBC 285 milijuna dolara, BNP Paribas gotovo 100 milijuna dolara, a Goldman Sachs oko 130 milijuna dolara. Ukupno će njihova vrijednost iznositi oko 890 milijuna dolara.

Nijedna banka nije priznala manipulacije na deviznom tržištu, koje vrijedi 5.300 milijardi dolara dnevno, rekao je izvor.

Nagodbe moraju odobriti američke vlasti, u prvom redu sutkinja Lorna Schofield, pred čijim je okružnim sudom u New Yorku pokrenuta parnica. Ročište je zakazano za 25. lipnja, pokazuju sudski dokumenti.

Položaj četiri banaka u tom slučaju oslabljen je prošlog mjeseca nakon što su američki i britanski regulatori izrekli gotovo šest milijardi dolara novčanih kazni skupini od šest banaka, koja uz Barclays uključuje još i britanski Royal Bank of Scotland, američke JPMorgan Chase, Citicorp i Bank of America i švicarski UBS, zbog dogovaranja cijena na deviznom tržištu i manipulacije kamatnom stopom LIBOR.

Barclays, JPMorgan Chase, Citicorp i Royal Bank of Scotland priznali su američkom ministarstvu pravosuđa da su se udružili radi manipuliranja na velikom tržištu valuta.

Švicarski UBS u međuvremenu se izjasnio krivim za namještanje kamatne stope LIBOR dok je Bank of America s još pet banaka obuhvaćen kaznom američke središnje banke za dogovaranje cijena na deviznom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close