“Češki Trump” državu bi vodio kao svoju kompaniju

Autor: Tomislav Pili , 17. listopad 2017. u 14:23
Drugog najbogatijeg Čeha Andreja Babiša analitičari opisuju kao pragmatičnog, ali i nepredvidljivog političara, Foto: Reuters

Stranka ANO biznismena Andreja Babiša dobiva 30 posto glasova.

Sirenskom zovu populističkih političara nisu odoljeli ni Česi, ako je suditi po predizbornim anketama u kojima vodi stranka drugog najbogatijeg građanina te države – Andreja Babiša. No, dok se takva vrsta političara uobičajeno vlasti dokopa u vremenima ekonomske krize, Babišev uspon događa se usred procvata češkog gospodarstva.

Prepoznao razočaranost

Babiševa imovina procjenjuje se na četiri milijarde dolara, a vlasnik je poslovnog carstva koje se proteže od kemijskog diva Agroferta koji je s 30.000 radnika najveći privatni poslodovac u zemlji, preko prehrambene industrije do medija. Njegova stranka ANO što je kratica od Akcija nezadovoljnih građana – ali ujedno i znači “Da” na češkom – uoči izbora ovoga vikenda vodi u anketama s 30 posto biračke podrške. S obzirom da je ANO osnovan 2011. godine, radi se o odličnom rezultatu.

Što zbog bogatstva, a što zbog sličnih političkih stavova mediji ga proglašavaju “češkim Donaldom Trumpom”, opisujući njegov politički pristup kao pragmatičan, ali i nepredvidljiv. Poput Trumpa, nije sklon imigraciji. “Ja sam češki političar. Brinem o češkom narodu. Zbog njega moramo reformirati Europsku uniju i zaustaviti ilegalnu imigraciju”, poručio je nedavno Babiš. Međutim, protivi se i sankcijama Rusiji.

“Imamo sankcije protiv Rusije i koji je rezultat?”, istaknuo je kada su ga novinari upitali o stavu prema Kremlju. Tamošnji analitičari tvrde kako je popularnost stekao na prepoznavanju razočaranosti građana tradicionalnim strankama koje vladaju zemljom od pada komunizma i činjenicom da češki standard 13 godina nakon pristupanja Europskoj uniji i dalje zaostaje za susjednom Njemačkom.

Simpatije javnosti zadobio je tijekom dužnosti ministra financija koju je obavljao od 2014. do svibnja ove godine kada ga je premijer Bohuslav Sobotka smijenio. Naime, naciji poznatoj po štedljivosti i zaziranju od života na dug donio je uravnoteženi proračun i ekonomski procvat. Najvažnija mu je reforma uvođenje fiskalizacije, odnosno povezivanje blagajni internetskom vezom s poreznom upravom što je značajno poboljšalo naplatu poreza. Iako se zauzimao za uvođenje eura dok je bio ministar, sada se tome protivi shvativši da se među Česima povećalo antieuropsko raspoloženje.

Opasnost za demokraciju

Njegovi kritičari smatraju kako je opasnost za demokraciju zbog autokratskih sklonosti. Njegovu najradikalniju ideju – promjenu izbornog sustava iz proporcionalnog u većinski – odbacili su svi potencijalni koalicijski partneri. Osim toga, biračima obećava vođenje države kao kompanije, smanjenje broja ministarstava te jednostavniju zakonodavnu proceduru.

Kritičari smatraju i kako baš i nije pozvan prozivati tradicionalne stranke za korumpiranost s obzirom da je početkom rujna podnesena kaznena prijava protiv njega zbog sukoba interesa u korištenju dva milijuna eura iz europskih fondova dok je bio ministar financija. Babiš tvrdi kako je istraga politički motivirana s jasnim ciljem da ga uništi politički.     

Komentirajte prvi

New Report

Close