Češki fond s Malte želi preuzeti Intereuropu

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2015. u 22:01
Tuffieh Fund zainteresiran za kupnju slovenske logističke kompanije

Banke su krajem prošle godine objavile da su pokrenule prodaju udjela u logističkoj kompaniji.

Tuffieh Fund, malteški fond s češkim kapitalom, zaintereisiran je za preuzimanje slovenske logističke kompanije Intereuropa, koja posluje i u Hrvatskoj.

Banke koje u vlasništvu imaju 72,13 posto udjela u Intereuropi objavile su krajem prošle godine da su pokrenule prodaju kompanije. Financijski savjetnici u prodaji Intereurope Lazard i Raiffeisen prodaju koordiniraju s NLB-om. Prema predviđanjima izvora lista Finance, bankama je potrebno oko dva tjedna za odluku o češkoj ponudi. Ona će ovisiti o ponuđenoj cijeni, koja zasad nije poznata, i o tome kako banke procjenjuju vrijednost Intereurope. U procesu sanacije banke su kompaniju dokapitalizirala pretvaranjem dijela potraživanja u temeljni kapital, pri čemu je cijena dokapitalizacije iznosila jedan euro.

 

72,13posto

Intereurope u vlasništvu je slovenskih banaka

Pad u Hrvatskoj i Makedoniji
Neto financijski dug Grupe Intereurope na kraju ožujka iznosio je 87 milijuna eura, a kompanija i dalje ima relativno veliku imovinu u Kopru, Ljubljani i zemljama bivše Jugoslavije. Te nekretnine mogle bi se iskoristiti za otplatu dugova, jer unatoč postupnoj dokapitalizaciji logistički operator još uvijek kreditima financira više od trećine imovine, što je previše u odnosu na skroman poslovni uspjeh, procjenjuju Finance. Grupa je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila 32,4 milijuna eura u prihodima od prodaje, što je pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjenje prihoda uglavnom je posljedica gotovo potpunog gubitka poslovanja u Ukrajini. Manje prihode nego prošle godine imale su također Intereuropine tvrtke u Hrvatskoj i Makedoniji, dok je u drugim zemljama ostvaren rast.Oko dvije trećine prihoda Intereuropa je ostvarila u Sloveniji, gdje je prihod povećan za šest posto. Smanjio se i raspon klijenata, a kompanija postaje sve više ovisna o klijentima iz Slovenije. Rast prihoda Intereuropa je postigla samo s klijentima iz Njemačke.

Gubitak zbog Ukrajine
Operativna dobit u prvom tromjesečju iznosila je 848 tisuća eura, što je 30 posto manje nego u prva tri mjeseca 2014. Visoko zadužena grupa u prva tri mjeseca imala je gubitak iz financiranja od 1,5 milijuna eura, uz trošak kamata u iznosu od 842 tisueće eura, što je 125 tisuća eura manje nego u isto vrijeme prošle godine. Međutim, tu je i gubitak od 759 tisuća eura nastao zbog tečajnih razlika, uglavnom na poslovima u Ukrajini. To je povećalo i neto gubitak koji je u prva tri mjeseca iznosio je 704 tisuća eura, u odnosu na 2014. kada je u prva tri mjeseca iznosio 100 tisuća eura. 

Poslovi fonda Tuffieh

Upravljaju i češkom logističkom tvrtkom

Češki Tuffieh Fund registriran je na Malti, a podijeljena je u nekoliko divizija, u rasponu od upravljanja imovinom do fondova privatnog kapitala. Pod njihovim okriljem je i private equity fond Topaz, koji je usredotočen na logistiku u srednjoj i istočnoj Europi. Tuffieh upravlja i češkom logističkom tvrtkom CS Cargo Holding, koja je 2012. zapošljavala 2265 osoba i ostvarila 170 milijuna eura prihoda od prodaje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close