Češka vlada ‘hladna’ na 13.000 rudara

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2016. u 21:59
Novca za plaće gotovo nema/Reuters

Rudarski div OKD moli zaštitu od stečaja, ali vlada nije voljna pomoći.

Najveća privatna rudarska kompanija u istočnoj Europi, češki OKD, na rubu je stečaja, pa je uputio poziv vladi da spasi ukupno 13.000 radnih mjesta. Kompanija je zatražila vladinu pomoć kako bi zatvorila dio nerentabilnih ugljenokopa i restrukturirala poslovanje, ozbiljno načeto drastičnim padom cijene ugljena na svjetskom tržištu za dvije trećine u posljednjih pet godina.

OKD ima novca za plaće još 15-ak dana, izjavio je za Financial Times Gareth Penny, predsjednik vlasnika, kompanije NRW koja je prošle godine zabilježila gubitak od 223 milijuna eura. Penny je dodao i kako je za stečaj "povećana vjerojatnost" dok rejtinška agencija Moody's ističe kako će OKD "vrlo vjerojatno" završiti u stečaju. Međutim, vlada u Pragu za sada ne pokazuje previše zanimanja da pomogne posrnulom rudarskom divu. O sudbini OKD-a i mogućoj vladinoj pomoći raspravljalo se u ponedjeljak.

Međutim, do zaključenja broja vladina odluka nije bila poznata. NRW je upozorio kako bi stečaj OKD-a mogao vladu stajati 1,2 milijarde eura u sljedećih šest godina, a efekti stečaja osjetili bi se neizravno u cijelom privrednom sustavu. OKD godišnje proizvode osam milijuna tona ugljena za termoelektrane i ogrjev. Češka vlada do sada je isticala kako bi nacionalizacija OKD-a bila u najboljem interesu države. Međutim, da bi vlada mogla postaviti svog upravitelja, potrebno je izmijeniti zakon o stečaju.  OKD bi tako mogao postati još jedna žrtva niske cijene ugljena nakon stečaja američkog Peabodya.  

Komentirajte prvi

New Report

Close