Češka banka nema novca za drugi blok TE Pljevlja

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2016. u 21:59
Gradnja TE Pljevlja 2 stajat će 324,8 mil. eura

Banka CEB obavijestila je EPCG da ‘ima problema s pronalaženjem sredstava za TE’.

Češka izvozna banka (CEB) obavijestila je crnogorsku Elektroprivredu (EPCG) i kompaniju Škoda Praha da imaju problema u pronalaženju sredstava za financiranje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Iz EPCG su, odgovarajući na pitanje Vijesti je li CEB odustao od financiranja drugog bloka TE, odgovorili da je ovog tjedna zbog navedene informacije CEB-a zakazan sastanak predstavnika EPCG-a i kompanije Škoda Praha.

Škoda Praha je najavila crnogorskoj radnoj skupini druga rješenja za pronalaženju novca za finaciranje projekta. "Obveza je kompanije Škoda Praha, kao planiranog izvođača radova, da u dogovoru s CEB-om ili drugim financijskim institucijama osigura dio potrebnih financija za implemetaciju projekta Blok II TE Pljevlja", rekli su iz EPCG-a. "Potpisani ugovori od 29. rujna ove godine u Pljevljima su validni nakon osiguranja financijskih sredstava od strane kompanije Škoda Praha i to u iznosu od 85 posto planirane investicije.

U međuvremenu, CEB je obavijestio našu kompaniju i Škoda Prahu da imaju problema u pronalaženju sredstava, jer su u međuvremenu od EPCG-a dodatno tražili državna jamstva Crne Gore što nije bio uvjet u pregovorima s mogućim partnerima", naveli su iz EPCG-a. Iz kompanije su ranije rekli da je EPCG spreman oko 30 posto projekta financirati iz vlastitih izvora. Inače. nakon dugih pregovora s kompanijom Škoda Praha za gradnju drugog bloka TE Pljevlja, snage 254 megavata, ugovorena je cijena od 324,8, milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close