Česi dali najbolju ponudu za drugi blok TE Pljevlja

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2014. u 22:00
Drugi blok TE Pljevlja treba biti snage do 300 megavata

Slabije ponude dvije kineske tvrtke.

Za izgradnju drugog bloka crnogorske Telmoelektrane Pljevlja stigle su tri ponude, od dvije kineske kompanije i od češke Škoda Praha.

Češka kompanija ponudila je gradnju Bloka 2 snage 254 megavata po cijeni od 356,7 milijuna eura. Kineske kompanije Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC), dale su niže ponude. Powerchina Hubei je ponudila cijenu od 277 milijuna, a CMEC nudi cijenu od 278 milijuna eura. Plan razvoja crnogorske energetike predviđa da drugi blok TE Pljevlja bude snage od 220 do 300 megavata."Sve tri kompanije koje su predale prijedlog nacrta ugovora i finalne ponude navode da su performanse projekta u skladu s definiranim idejnim projektom i da su spremne osigurati povoljna kreditna sredstva u visini od 85% ukupno potrebnih uz obveznu tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka" priopćeno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

"Izgradnjom Bloka 2 TE Pljevlja ostvario bi se strateški cilj u području energetike u Crnoj Gori, a to je potpora elektroenergetskoj neovisnosti države, poboljšanje sigurnosti opskrbe domaćih potrošača, kao i poboljšanje stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sustava Crne Gore, dok bi se Crna Gora pozicionirala kao izvoznik elektične energije", kaže se u priopćenju EPCG-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close