Čelnik UniCredita potvrdio inspekciju središnje banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2013. u 17:33
Thinkstock

Čelnik UniCredita potvrdio je u srijedu da talijanska središnja banka provjerava knjigu zajmova najveće talijanske banke po imovini.

Čelnik UniCredita potvrdio je u srijedu da talijanska središnja banka provjerava knjigu zajmova najveće talijanske banke po imovini.

Neimenovani su bankarski izvori jučer za Reuters izjavili da Banca d'Italia provjerava knjige zajmova u dvije najveće talijanske banke, UniCreditu i Intesi Sanpaolo.

"(To je) rutinska stvar", kazao je izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni, odgovarajući na pitanje novinara o inspekciji središnje banke.

Nije naveo nikakve dodatne pojedinosti prilikom odlaska sa sastanka upravnog odbora udruženja talijanskih banaka.

Prema tvrdnjama neimenovanih izvora, središnja banka želi potaknuti banke da srede bilance prije pregleda koji Europska središnja banka (ECB) planira provesti u idućoj godini.

Problematični zajmovi 20 talijanskih banaka već su pod povećalom a sada bi se fokus prema riječima izvora trebao usmjeriti i na uredne zajmove. Središnja banka time možda želi utvrditi jesu li banke dužnicima opetovano produljivale rokove otplate kako bi izbjegle da određeni krediti budu klasificirani kao problematični, ističu izvori.

Danas objavljeni podaci udruženja banaka ABI pokazali su da je udio loših zajmova u ukupnim zajmovima u Italiji u kolovozu dosegnuo najvišu razinu od 1999. godine, od 7,32 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close