Čelnik talijanske populističke oporbene stranke pokreće inicijativu za izlazak Italije iz eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 11:57
Thinkstock

“Moramo vratiti monetarnu suverenost, inače Italiji prijeti stečaj. Jedino izlaskom iz eurozone Italija može izbjeći stečaj poput Grčke. Nema alternative”, naglasio je Grillo.

Beppe Grillo, čelnik talijanske populističke oporbene stranke "Pet zvjezdica" pokreće referendumsku inicijativu za izlazak Italije iz eurozone, tvrdeći da se njegova zemlja jedino tako može spasiti od financijske propasti, prenijeli su u srijedu talijanski mediji.

"Moramo vratiti monetarnu suverenost, inače Italiji prijeti stečaj. Jedino izlaskom iz eurozone Italija može izbjeći stečaj poput Grčke. Nema alternative", naglasio je Grillo.

Grillo, bivši komičar, tvrdi da su visoke kamatne stope na državni dug Italiju bacile na koljena.

"U svrhu vraćanja dugova ukida se socijalna država", smatra Grillo.

Prema njegovu mišljenju, izlaskom iz eurozone i smanjenjem tečaja nacionalne valute talijanska manja i srednja poduzeća postat će konkurentnija na svjetskom tržištu jer. To bi, smatra, potaknulo zapošljavanje i inozemna ulaganja.

"S eurom talijanski državni dug može samo još rasti, dok se socijalna država potpuno ne uništi", rekao je.

Grillova stranka namjerava pokrenuti referendum protiv eura. Članovi stranke skupljaju potpise za referendum na kojemu bi se Talijani izjasnili jesu li za ostanaka u eurozoni li za njezino napuštanje.

Grillo je prije nekoliko dana bio u središtu pozornosti zbog izjava protiv stranaca. Na svome je blogu zauzeo se za protjerivanje ilegalnih migranata.

"Migracija nije tabu, nego problem koji se mora riješiti. Izbjeglice se treba prihvatiti. Ali migrante koji nemaju pravo na azil treba se poslati u njihovu domovinu", napisao je.

"Ako odmah ne poduzmemo mjere, u Italiji će biti sve više rasizma i epidemija. Želimo li to?" napisao je Grillo.

Komentirajte prvi

New Report

Close