Carine počele nagrizati poslovanje američkih tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 24. listopad 2018. u 21:59
Caterpillaru carine otkinule 40 milijuna dolara/REUTERS

Zasad je broj kompanija iz S&P-a 500 čiji su rezultati nadmašili očekivanja upola manji nego u prvom kvartalu.

Trgovinski rat počinje se odražavati na poslovne rezultate američkih kompanija. Iako je rast zarada u trećem tromjesečju i dalje na visokih 22 posto, broj kompanija iz sastava indeksa S&P 500 koje su nadmašile očekivanja analitičara za sada je upola manji od prvog tromjesečja, pokazuju podaci Refinitiva.

"Trgovinske tenzije utječu na fundamente na tržištu. Zahvaljujući carinama suočavamo se i s problemom snažnijeg dolara, viših cijena nafte i viših kamatnih stopa", naglašava za Reuters Tally Leger, analitičarka Oppenheimer Fundsa.

Najveći proizvođač građevinskih strojeva Caterpillar objavio je u utorak prije otvaranja tamošnjih burzi da su mu američke carine na čelik koje je uvela administracija predsjednika Donalda Trumpa otkinule – zajedno s višim troškovima prijevoza – oko 40 milijuna dolara u trećem kvartalu.

Dionice Caterpillara u utorak su u jednom trenutku potonule i osam posto. Među kompanijama koje su navele carine kao uteg poslovanju je i 3M koji je objavio najlošiju prodaju u dvije godine te je srezao predviđanja dobiti za ovu godinu.

Ford je još ranije objavio da su carine na čelik do sada kompaniji umanjile dobit za milijardu dolara. Američki analitičari očekuju da će rast zarada kompanija sa svog vrhunca u prvom tromjesečju ove godine od 26,6 posto usporiti na svega devet posto u drugom tromjesečju 2019. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close