Carine bez efekta – Kina lani ostvarila rekordni višak

Autor: Tomislav Pili , 14. siječanj 2019. u 22:00
Objavljeni podatak mogao bi pojačati pritisak u sporu/FOTOLIA

Dok je kineski izvoz u Ameriku ojačao 11 posto, isporuke robe iz SAD-a u drugu gospodarsku silu svijeta bio je tek 0,7% veći.

Carine na polovicu uvoza kineske robu koje je prošle godine uveo predsjednik Donald Trump i dalje ne pokazuju ni najmanje efekte. Kina je u ponedjeljak objavila da je u 2018. godini ostvarila do sada najveći trgovinski suficit sa SAD-om od 323,32 milijarde dolara.

Usporedbe radi, u 2017. taj je suficit iznosio 275,8 milijardi dolara.

Posljedica rasta
Višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om posljedica je rasta kineskog izvoza u SAD u 2018. za 11 posto. Istovremeno je američki izvoz u Kinu porastao blagih 0,7 posto. Veliki kineski trgovinski suficit sa SAD-om dugo vremena je bolna točka Washingtona, koji zahtijeva od Pekinga poduzimanje koraka kako bi ga smanjio. SAD je prošle godine uveo uvozne carine na stotine milijardi dolara vrijednu kinesku robu te je zaprijetio dodatnim mjerama u slučaju da Peking ne promijeni svoju praksu po pitanju industrijskih subvencija i intelektualnog vlasništva. Kina je uzvratila svojim mjerama.

 

17 posto

viši je suficit u 2018. na godišnjoj razini

Podatak objavljen u ponedjeljak mogao bi potaknuti američkog predsjednika da pojača pritisak u trgovinskom sporu.

Slabije sa svijetom
Dok je trgovinski višak s Amerikom rekordan, ukupni kineski suficit u trgovini s cijelim svijetom na najnižoj je razini od 2013. godine. Službena statistika pokazuje da je suficit lani dosegao 351,76 milijardi dolara. Na godišnjoj razini izvoz je povećan za 10 posto – najviše od 2011. godine, pokazuju podaci Reutersa – dok je uvoz skočio za gotovo 16 posto.

S druge strane, kineski izvoz u prosincu je zabilježio najveći pad u posljednje dvije godine, a neočekivano se smanjio i uvoz, što ukazuje na daljnje slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Izvoz je neočekivano pao za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, pri čemu je potražnja oslabila na većini kineskih velikih izvoznih tržišta. Zabilježen je i šokantan pad uvoza, za 7,6 posto, što je najviše još od srpnja 2016. godine. "Očekujemo da će i izvoz i uvoz ostati slabi u nadolazećim kvartalima", stoji u izvješću Capital Economicsa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close