Čak 25 velikih kompanija istražuje rude u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2018. u 22:00
Osim Rio Tinta u Srbiji rade i Freeport, Nevsun i druge značajne svjetske rudarske tvrtke/FOTOLIA

Velike zalihe litija, bora, bakra i zlata, dovest će, kako se najavljuje, do otvaranja niza rudnika i novog zapošljavanja.

Nakon objave da je kanadska kompanija Erin Ventures pronašla nekoliko napuštenih rudnika ugljena i ogromne rezerve rude bora kod Baljevca na Ibru, kao i da kompanija Rio Tinto planira otvoriti tri rudnika u Srbiji, široj javnosti je postalo poznato da brojne rudarske kompanije obavljaju istraživanja u Srbiji.

Riječ je trenutno o 25 velikih kompanija koja se bave geološkim istraživanjima, a najveći broj tih ispitivanja okrenut je traženju litija i bora, piše Blic. Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, rekao je početkom godine za Tanjug da su u pitanju velike kompanije sa stranim kapitalom, registrirane u Srbiji i da su među njima i neke od najvećih u svijetu.

Osim kompanije Rio Tinto koja istražuje litij i bor, u Srbiji trenutno istražuju i velike rudarske tvrtke Freeport-McMoRan Exploration, Nevsun i Dundee Precious Metals, koje obavljaju geološka istraživanja bakra, zlata i pratećih metala. Rio Tinto, jedna od najvećih rudarskih korporacija na svijetu, zadužena je za jadarit, mineral pronađen 2004. godine u blizini Loznice.

Rezerve rude u Jadarskom bazenu procjenjuju se na 136 mil. tona i, to nalaziše vjerojatno krije 10 posto svjetskih rezervi litija, metala koji se koristi u najsuvremenijim tehnologijama. Ta kompanija planira i otvaranje tri nova rudnika kod ležišta Čukaru Peki u sklopu strateškog partnerstva s Nevsunom, koji ima više dozvola za istraživanje u Srbiji i Makedoniji, ali još nema dozvolu za iskopavanje rude.

Krajem prošlog mjeseca, švedska rudarska kompanija Lundin ponudila je Nevsunu 1,4 milijarde dolara za projekt Čukaru peki kod Bora. Kanađani su odbili tvrdeći da to nalazište ima oko 15 mil. tona bakra i oko 370 tona zlata, te da je vrijednost nalazišta procijenjena na oko 100 milijardi dolara. Freeport je 2016. za 135 mil. dolara kanadskoj kompaniji Nevsun prodao istražna prava u gornjem sloju ležišta Čukaru Peki, ali je zadržao 40 posto vlasništva u donjem dijelu tog ležišta, za koje se smatra da je daleko bogatije bakrom i zlatom.  Freeport je 2016. preuzeo srpsku kompaniju Avala Resources koja se bavi istraživanjem zlata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close