C. Kirchner sudit će se za korupciju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2018. u 21:59
Imunitet je štiti od korupcije/REUTERS

Bivšoj predsjednici Argentine po nalogu suda plijeni se 38 mil. dolara.

Bivšoj argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner sudit će se u aferi Korupcijske bilježnice koja dugo potresa Argentinu, priopćio je sud koji je zatražio njezino pritvaranje, premda je zasad štiti zastupnički imunitet.

Prizivni sud je potvrdio odluku sudca Claudija Bonadija iz rujna po kojoj je Kirchner zajedno sa suprugom Nestorom Kirchnerom, predsjednikom od 2003. do 2007., odgovorna za korupcijski sustav u kojemu su direktori tvrtka isplaćivali vladinim dužnosnicima milijune dolara u gotovini kako bi dobili ugovore s državom.

U odluci objavljenoj u argentinskom tisku, sud ujedno naređuje zapljenu njezine imovine u vrijednosti od 38 milijuna dolara.

Kirchner, senatorica od 2017., ima s tog naslova zastupnički imunitet koji ju štiti od pritvora, ali se protiv nje može podignuti optužnica, može joj se suditi i osuditi je a da nastavi obnašati dužnosti. 

U slučaju da je sud osudi, zatvoriti je mogu samo ako većina senatora glasuje za ukidanje njezina imuniteta.

Afera Korupcijskih bilježnica izbila je 1. kolovoza nakon objavljivanja sadržaja bilježnica u koje je vozač zamjenika ministra planiranja Roberto Baratta pomno bilježio mjesta i nadnevke kada su direktori građevinskih i tvrtka za javne radove predavali vreće s novcem članovima vlade Kirchner. Cristina Kirchner optužena je u više drugih afera.

Komentirajte prvi

New Report

Close