Zašto su burze ostale potpuno hladne na ‘povijesni dogovor’ Kima i Trumpa

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2018. u 07:57
FOTO: Reuters

Situacija na globalnom trgovinskom planu predstavlja daleko veću prijetnju gospodarstvu, ističu analitičari.

Povijesni sporazum američkog i sjevernokorejskog lidera kojim je naznačena mogućnost denuklearizacije Korejskog poluotoka nije pretjerano uzbudio investitore na globalnim tržištima koji su ga ocijenili više simboličnim. Štoviše, više ih brine mogućnost izbijanja trgovinskog rata od sklapanja "nuklearnog mira", ocjenjuju analitičari.

Četiri stavke
Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong Un usuglasili su potpunu denuklearizaciju u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog sastanka održanog u Singapuru. U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zarobljenika iz Korejskog rata.

Deklaracija se zaključuje obavezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". "Mir na Korejskom poluotoku može donijeti značajne koristi i za Južnu i Sjevernu Koreju, uključujući potencijalno prevrednovanje južnokorejskih dionica. Povijesni sastanak trebao bi pomoći u uklanjanju glavnog rizika za tržišta i gospodarstva u regiji", napisali su analitičari singapurskog DBS-a, a prenosi Reuters.

Međutim, sudeći po reakciji financijskih tržišta, dokument ima malo utjecaja na gospodarstvo, kako lokalno, tako i globalno. Indeks Seulske burze KOSPI u utorak je blago oslabio za 0,05 posto dok je japanski Nikkei porastao 0,3 posto. Tečaj dolara u utorak je na deviznim tržištima izbrisao početne dobitke prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta jer su tržišta procijenila da sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong Una nije rezultirao konkretnijim mjerama. Robert Carnell, voditelj istraživanja za Aziju i Pacifik u banci ING za CNBC je kazao kako je razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu "mnogo, mnogo veća egzistencijalna prijetnja".

Golema prilika
No, pružena ruka pomirenja iz Pjongjanga može značiti golemu priliku za investitore i poduzetnike, upozorio je "guru ulaganja u državama u razvoju", američki investitor Mark Mobius. U slučaju ujedinjenja podijeljene nacije korejsko će se tržište s 50 milijuna ljudi povećati za dodatnih 25 milijuna.

Prema Mobiusovu mišljenju, Sjever će brzo početi ekonomski napredovati, naravno uz financijsku pomoć Juga, zbog velikog broja relativno dobro obrazovane, a jeftine radne snage. Prema procjenama Odbora za proračun južnokorejskog parlamenta iz 2015. godine, trošak ujedinjenja u tri scenarija iznosio bi između 2,15 bilijuna dolara i 4,5 bilijuna dolara. Procjenjuje se da bi 2047. Sjever dostigao BDP po stanovniku koji sada ima Jug.

Komentirajte prvi

New Report

Close