Burza pokazala tko profitira od Trumpa na vlasti

Autor: Tomislav Pili , 11. studeni 2016. u 14:08
Iskristalizirali se 'ljubimci' predsjednika/Reuters

Proizvođači lijekova, oružja i nafte najveći su favoriti dok crni dani stižu za proizvođače automobila, tvrtke koje posluju s Meksikom ili se bave prijevozom.

Ako je suditi po reakciji investitora na burzi, najveći gubitnici u predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa bit će kompanije koje posluju sa i u Meksiku, zatim tvrtke snažno izložene globalnim trgovinskim tokovima te one ovisne o regulatornom okviru.

Tako su dionice proizvođača automobila koji imaju značajne tvornice u Meksiku, poput njemačkih divova Daimlera i BMW-a te talijansko-američkog Fiat Chryslera, izgubile u srijedu u prosjeku po tri posto vrijednosti. Dionica španjolske banke BBVA koja polovicu prihoda ostvaruje u južnom američkom susjedu potonula je šest posto.

 

9posto

skočile su cijene dionica Antofagaste u vlasništvu obitelji Lukšić

Farmaceuti odmah odahnuli
Trumpove najave kako će redefinirati odredbe Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) te se povući iz pregovora o trgovinskom sporazumu sa Europom pod nazivom TTIP odrazila se i na prijevozničke kompanije. To je osjetio najveći svjetski kontejnerski brodar, danski  Moller-Maersk kroz gubitak burzovne vrijednosti, ali i njemačka logistička skupina Deutsche Post.

S druge strane, Financial Times je pobrojao koji bi se sektori mogli profitirati od Trumpove vladavine. Među prvima je to farmaceutski sektor koji je već u srijedu bio među najvećim dobitnicima na Wall Streetu. Samo za ilustraciju, cijena Pfizerove i Allerganove dionice skočila je 10 posto, a Mercka za šest posto. Analitičari iz toga iščitavaju kako investitori smatraju da će Trumpova administracija zauzeti mnogo blaži stav prema politici formiranja cijena lijekova nego da je predsjednica postala Hillary Clinton.

Nafta i građevinarstvo
Drugi sektor koji bi mogao procvati je – treba li i reći – naftna i plinska industrija. Novi je predsjednik u kampanji naglašavao kako želi da SAD postanu energetski neovisne te je u sklopu tog cilja obećavao otvaranje novih bušotina. Također je najavljivao "otkazivanje" američkog sudjelovanja u Pariškom klimatskom sporazumu te napuštanje Obamina ograničenja na emisije stakleničkih plinova i termoelektrana na ugljen. Proizvođači građevinskog materijala sljedeći su potencijalni dobitnik zbog nadanja da će Trump pokrenuti obnovu infrastrukture. Njegov plan uključuje porezne olakšice građevinarima od 137 milijardi dolara da bi se dobio investicijski potencijal od bilijun dolara.

Stoga su odmah skočile dionice cementara, ali i proizvođača bakra, poput Glencorea te Antofagaste u vlasništvu čileanske obitelji Lukšić. Mnogo očekuju i proizvođači oružja zbog najava o povećanju obrambenog proračuna i obnove naoružanja američke vojske. Zanimljivo, više od 10 posto ojačale su dionice operatera zatvora, tvrtki GEO i Corrections, jer su se investitori prisjetili Trumpove izjave iz ožujka kako treba nastaviti s privatizacijom zatvora jer rade bolje od državnih. Podsjetimo, ministarstvo pravosuđa odlučilo je postupno otkazivati suradnju privatnim tvrtkama.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kao prvo, ne radi se o investitorima već o špekulantima, koji su se kladili da će Trump pobjediti. Oni su ovdje jedini profitirali.

Kao drugo, bez obzira što je Trump drobio u kampanji, on nema širom odriješene ruke. Za velike odluke on prije svega treba broj ruku u parlamentu, a to u SAD-u ne ide linearno ko u RH.

Američki analitičari, kao i mediji općenito, su skloni dramatiziranju. Tko će profitirati od ove 4 godine pokazat će se u narednih 10.

New Report

Close